A Technicnél négykeréken indul az év

írta Brickd Mike9 hónapja113Megosztás

Régen nem jelentkeztem már beszámolóval, ennek két oka is van: egyrészt elég sűrűek voltak a napjaim és elfoglalt az oldal fejlesztése, de talán ami a szomorúbb, hogy nem igazán jelent meg olyan készlet, amely a "must have" kategóriámba esett volna. Azonban nálam a Karácsony körüli időszak nem telhet el bejgli, töltött káposzta és LEGO építés nélkül, így most egy, hivatalosan csak 2022 januárjában megjelenő készletet szeretnék Nektek bemutatni.

Azonban még mielőtt beleugranánk, kicsit boncolgassuk miért is ezt a címet adtam ennek a bejegyzésnek: Úgy tűnik, hogy a Technic négykerekes fronton nyitja meg a 2022-es évet, hiszen érkezni fog a 42137-es Technic Formula E Porsche 99X Electric, két pull back-es Monster Jam (42134 és 42135), valamint két további jármű, a 42138-as Ford Mustand Shelby GT500 és a 42127-es Batmobile, amiről erről a cikkben fogok részletesen beszámolni.

42127 LEGO Technic The Batman - Batmobile

2022-ben fog érkezni a legújabb Batman film Robert Pattinson főszereplésével (igen, ő volt az Alkonyat filmek egyik főszereplője, emiatt már előre kapott hideget is és meleget is a produkció), amiben meglepő módon az új Batmobil egy igazi izomautó lesz, és felhagynak az eddig megszokott futurisztikus formával.

Persze az kevésbé sem meglepő, hogy a LEGO kapva kap az alkalmon és elkezdi magából ontani a filmet is promotáló készleteket, de - hogy tovább lendítsem ezt az érzelmi hullámvasutat - ezúttal nem a Batman kategóriában készül kiadásra az autó másával, hanem a Technic égisze alatt. Meglepődtetek? Én is.

Technic rajongó lévén izgatottan dörzsöltem össze a markom, hogy biztosan lesznek benne egyedi felfüggesztések, speciális futómű, appos irányítás és high-tech Batman kütyük működő funkciókkal, de tévednem kellett. Egy szépen megalkotott makettet kaphatsz, amit kiraksz a polcra és ott is hagyhatsz porosodni, mert játszani nem fogsz vele az biztos. No de lássuk a részleteket.

Maga a készlet 1360 elemből áll, összeszerelt állapotban 44,5 cm hosszú, 17,5 cm széles és 13 cm magas, tehát inkább a közepes méretű modellek közé tartozik, ami árát tekintve (37 990 Ft) kissé csalódás, viszont könnyebben lehet neki a polcon helyet találni. Van benne 2 világító elem is, egy sárga és egy piros.

Az építési folyamat 7 zacskóra van szétbontva, meglepő módon az elemeket viszonylag egyenlően osztották szét ezek között (a nagy zacskóban egységesen 2-2 kisebb kötőelemeket tartalmazó csomag), így ütemesen tudtam vele haladni. Az építés kb. 4 órát vett igénybe, nem volt unalmas, az útmutató jól és szépen megszerkesztett.

Előnyök és hátrányok, avagy tetszik - nem tetszik

Mindenképpen pozitívumként említeném az újfajta differenciálművet. Az eddig megszokott és nehezen összeszerelhető 3 kisfogaskerekes megoldás helyett (ahol legalább 3 kézre lett volna szükség, hogy egyben tartsuk miközben a tengelyeket befűzzük) bevezettek egy új, összesen öt fogaskerékből álló rendszert, amelyet egy jól megtervezett fogaskerékházban tudunk összeépíteni. Egyszerűen csak bele kell pakolni az alkatrészeket, mindennek kijelölt helye van és építés közben sem potyog szét. Ezáltal sokkal jobb lett az erőelosztás, nem feszül benne semmi, hiszen szimmetrikus az egész szerkezet. Ez egy XL-es motormeghajtás esetén nagyobb nyomatékátvitelt tesz ugyanakkor lehetővé. Remélem ezt a megoldást a jövőben is fogják alkalmazni!

Másik nagyon tetszetős megoldás amivel eddig még nem találkoztam, az az átlátszó elemekből álló motorblokk. Eddig a legtöbb esetben csak a szürke színű hengerekből lehetett ezt összeépíteni, és mi már annak is hogy tudtunk örülni, milyen látványosak voltak a hengerfejeknél ki-be mozgó hengerek. Nos ez a megoldás abszolút hiánypótló, nagyon szemet gyönyörködtetőre sikeredett és a készlet tervezőinek sikerült a látványt is kimaxolniuk, ugyanis az egyik világító elem (piros) pont ezt a blokkot világítja meg. Csillagos ötös!

Ami viszont kevésbé nyerte el a tetszésem az a modell funkcionalitásának hiánya: se egy rugós felfüggesztés, se egy működő kormánykerék, se semmilyen egyéb, a Batmobilt igazán szuperautóvá tévő funkció. Az alváz is végletekig le van egyszerűsítve, nem kell bonyolult mechanikai kapcsolásokkal és kuplungokkal pepecselni. Pedig a Technic készletekre általában az a jellemző, hogy minden részlet aprólékosan ki van dolgozva, az eredetire megszólalásig hajaz, viszont ebben az esetben ez csak a külső megjelenésre érvényes, tehát lehetett volna simán egy Creator Expert témavilág is.

Ami még további negatívum számomra a készletben, hogy a két világító elemet csak nyomva tartva lehet működtetni, tehát nem olyan mint egy villanykapcsoló, hogy felkapcsolod és úgy marad. A motorháztetőt egy sárga elem világítja meg, amit csak az ajtót kinyitva és a középkonzolhoz benyúlva egy sebváltószerűséget megnyomva lehet működésbe hozni.

A piros világító elem a hátsó térben található átlátszó blokkokból álló motort világítja meg, ezt pedig a jármű tetején elhelyezett, az irányítást is végző fogaskerék megnyomásával lehet működésbe hozni. A jármű ezen része valóban nagyon látványosra sikeredett, a két funkciónak az összekapcsolását (kanyarodás közben világítás) viszont már kevésbé értem.

Azt viszont meg kell hagynom, hogy a filmbéli járművet egészen szépen sikerült lemásolniuk, a külső dekorelemek kifejezetten valósághűek, főleg a Batmobil hátsó részén.

Összegzés

Szép, szép, de valahogy nem tudom magaménak érezni ezt a modellt. Tökéletes éke lehet a polcnak, de játszani nem igazán lehet vele, mivel mindössze néhány funkció került csak bele: első kerék kormányzás, nyitható ajtók, világító elemek és a jármű végén forgó kék lángcsóvák haladás közben. Véleményem szerint ha kapott volna egy távirányítós, vagy appos irányítást, akkor igazán megérné az árát. Kíváncsi leszek, hogy a filmben milyen szerepet fog majd ez az autó játszani, lehet másképp fogom utána látni. Persze ha már beszerezted az eddigi Batmobil modelleket is, akkor ezt se hagyd ki!

Szavazás

Tervezed beszerezni és megépíteni ezt a készletet?

Igen, mindenképp!

38.9%

Nem, nem nyerte el a tetszésem

61.1%

Ez a szavazás már lezárult.

Készlet értékelése

42127

BATMAN - BATMOBILE™

LEGO Technic

1360 db

0 db

Építési élmény
4,0
Design
4,0
Ár-érték arány
3,0
Összpontszám
3,7

Felhasználóink hozzászólásai

Attila irta 9 hónapja

Én az átlátszó elemekből álló motorblokkal találkoztam már korábban, az 1998-ban kiadott 8417-es LEGO Technic motorkerékpárnál. Ennél a készletnél vannak jó megoldások, tetszenek a világító részek, a motor kialakítása és a lángcsóvák, de az összhatás valahogy mégsem tetszik. Lehet, hogy ha összeépíteném akkor változna a véleményem, de jelenleg a felejtős kategóriába tartozik. Az árát is egy picit magasnak tartom.

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

76205

Gargantos leszámolás

264 db

3 db

60327

Nagyszerű járművek Lószállító

188 db

2 db

60319

Tűzoltóság Tűzoltás és rendőrségi hajsza

281 db

3 db

10781

Pókember Techno Trike háromkerekűje

52 db

2 db

60326

Piknik a parkban

147 db

1 db

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve