Beszámoló a szettről, aminek a névadása nagyobb port kavart, mint egy épp felszálló csillagromboló

írta Haru2 hónapja0Megosztás

75312 - Boba Fett csillaghajója véleménycikk


Kezdjük az elején: akit egy kicsit is érdekel a Lego Star Wars szettek világa, az minden valószínűség szerint hallott a botrányról, amit az internet népe gerjesztett a Mandalorian készletek újabb hullámának bejelentésekor. A legnagyobb vihart épp az értékelésünk alapjául szolgáló 75312-es szett kavarta, amit a dánok Boba Fett csillaghajója néven dobtak piacra – valószínűleg egyáltalán nem sejtve, mennyire fel fog háborodni néhány érzékenyebb lelkű fanatikus. Sokan ugyanis önmagukból kikelve szapulták a céget, amiért “meg merték változtatni” a hajó nevét, csak azért, mert “napjainkban nem szép dolog a rabszolga szó használata”, holott erről szó sem volt.

Félreértés ne essék, mikor a Mandalorian második évadában újra feltűnt az ikonikus hajó én is elérzékenyülve kiabáltam, hogy az ott bizony a Slave-1, a Fett-családi örökség, ami a galaxis legszebb hangú szeizmikus tölteteit dobálta szegény Kenobi mesterre a Klónok támadásában. Azon hajók egyike ez, melyek nevét több millió rajongó jegyezte meg egy életre – csakhogy Lego készleteket bizony nem csak a legelvakultabb gyűjtők vásárolnak, hanem olyan anyukák, apukák és nagyszülők is, akik annyi információval mennek be a boltba, hogy „A gyerek szeretné Boba Fett űrhajóját a Csillagok Háborújából.” Ennek fényében teljesen érthető a névadás egy (lássuk be) kevésbé ismert hajó tekintetében.

De foglalkozzunk magával a készlettel! Egy 593 darabból álló, közepes méretű szettről van szó, ami a hetedik Slave-1 kiadás a Lego gondozásában (nem számolva a Cloud City készlettel, ahol nem mint önálló hajó szerezhettük meg, hanem egy nagyobb csomag része volt). Első variációját még 2002-ben vihettük haza, egy Boba Fett figura és egy szénfagyasztott Han Solo társaságában. Az azóta eltelt 19 év alatt azért a Lego gyártási technológiái is rengeteget fejlődtek, az új készlet kifinomultabb, áramvonalasabb, a maga módján letisztultabb lett. Nem veheti fel a versenyt a közel 2000 elemből álló 2014-es UCS Slave-1 kiadással, viszont azzal ellentétben ez legalább kapható, és ár-érték arányt tekintve bőven megéri a befektetést. Egy részletgazdag, könnyen építhető készletről van szó, ami mégis azt az érzést kelti, hogy itt most valami komolyat rak össze az ember.

Állvány ugyan nem tartozik a készlethez, de egy ügyes megoldással megoldották, hogy a -kissé indokolatlan- gamorrean zsákmány szállítására szolgáló „kocsi” egyúttal tartóként is funkcionáljon, így a szett nem csak fektetve tárolható, ami nekem kifejezetten öröm. A szárnyak forgathatóak, így könnyen felveszik a megfelelő pozíciót álló és fekvő helyzetben is. A stud shooterekkel személy szerint sosem fogok megbékélni, de legalább a figurák nem azzal érkeznek.

És ha már a figuráknál tartunk: bár Din Djarin fekete fejjel érkezik, külön köszönöm a Lego-nak, hogy Boba Fett viszont egy módosított klón-arcot kapott. Apró részlet, mégis imádtam, hogy figyeltek rá. A páncélok részletgazdagok, a nyomtatás legapróbb motívumai is szépen kivehetőek (mind a mudhorn fej Mando, mind a mythosaur koponya Boba vállán). Nem tudom, terveznek-e majd valamit a decemberben érkező Book of Boba Fett kapcsán, de ha nem, és valaki újgenerációs Boba figurát szeretne, akkor érdemes mielőbb beszereznie a készletet, ugyanis más pakk nem tartalmazza. Márpedig a figura maga olyan népszerű, hogy az internetes Lego piacon önmagában körülbelül 10 000 forintért árulják - ez a teljes szett árának nagyjából harmada.

Összességében egy remek építési élményt nyújtó készlet került a gyűjteményembe, amit bátran ajánlok kezdő és veterán építőknek egyaránt. Boba Fett csillaghajója a nyári Mandalorian készletek egyik legjobbja lett – és még Boba Fett sisakja mellett is jól mutat.

Képek forrása: lego.com

Készlet értékelése

75312

Boba Fett csillaghajója™

LEGO Star Wars

593 db

2 db

Építési élmény
5,0
Design
5,0
Ár-érték arány
5,0
Összpontszám
5,0

Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

43200

Antonio bűvös ajtaja

99 db

2 db

43202

A Madrigal család háza

587 db

3 db

43201

Izabella bűvös ajtaja

114 db

3 db

75313

AT-AT™

6785 db

9 db

40452

Roxfort™ Griffendél™ hálótermek

148 db

2 db

Reklám

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve