Lego Ideas Középkori kovácsműhely beszámoló

írta Gáspár Balázs9 hónapja1Megosztás

Gyerekkorom óta rajongok a LEGO-ért, ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Mint sok más gyereknek nekem is a kalózok voltak a kedvenceim, természetesen más készleteim is voltak, de a szívemet a hajók és az erődök rabolták el. Ennek ellenére most nem egy kalózos készletről fogok írni, hanem egy másik, még a kalózoknál is klasszikusabb téma egyik nagyon különleges és új készletéről. A bemutatásra kerülő készlet témája a középkori kastélyok világába invitál bennünket (itt jegyezném meg, hogy a Castle, mint téma egészen 1978-ig nyúlik vissza), és azért különleges, mert ezt a készletet egy rajongó álmodta meg.

Igen ez egy Ideas készlet, mégpedig a 21325 számmal ellátott Medival Blacksmith szett, amelynek megálmodója Clemens Fiedler. Az eredeti ötlete, amelyből a készlet született egy nagyon részletes és aprólékosan kidolgozott épületet és annak környékét ábrázolta. Ebből alakították ki a LEGO tervezői a kiadásra szánt verziót, amely az első kiszivárgott képek alapján rendesen megosztotta a közönséget.

Történeti áttekintés

Miért is mondtam azt, hogy ez egy nagyon klasszikus készlet? Azért, mert a most elkészültnek nagyon régre nyúlnak vissza a gyökerei, egészen 1984-ig. A LEGO ugyanis ebben az évben teremtette meg a Black Falkon klánt, és a hozzájuk tartozó szetteket. Ebben az évben jelent meg először a kovács műhely is Blacksmith Shop néven, 6040-es sorszámmal. Ez egy nagyon kis elemszámú készlet volt, majd 2002-ben ismét találkozunk ezzel, Blacksmith Shop néven (3739), de ez a kiadás már jelentősen több elemből állt, valamint 2011-ben is feltűnik az akkori modellek között egy kovácsműhely a 6918-as Blacksmith Attack néven.

A Lego Castle termékcsaládhoz tartozó készleteket napjainkban már nem forgalmazza a LEGO, de mind a mai napig nagy rajongó táboruk van a világon. Ezért is nyerhette el a rajongói szavazáson ez a modell a szükséges tízezer szavazatot, és a LEGO döntéshozóinak hála, gyártásba is került. A bevezetés után lássuk hát a készletünket.

Doboz és az összerakási útmutató

Ez a készlet is megkapta a 2020-as évben bevezetésre kerülő 18+ -os besorolást, és a hozzá tartozó jellegzetes fekete hátterű dobozt. Ebben az esetben a doboz alján található csík – amely a modell információit tartalmazza – Sand Green színezést kapott. Nagyon elegáns megjelenésű, messziről látszik, hogy ez nem egy hagyományos csomagolás, de szerintem sokkal jobban állt volna ennek a készletnek egy klasszikusabb dizájn, ami már kibontás nélkül visszarepíti a rajongókat a régi Castle szettek világába (ezt a megoldás tavaly a Pirates of Barracuda Bay modellnél sikeresen alkalmazták).

A doboz 14 számozott zacskót tartalmaz, külön található a három nagyobb, és egy kisebb méretű alaplap (base plate), valamit külön csomagolást kapott az összerakási útmutató is. 

Az összerakási útmutató is megkapta a fekete dizájnt – szerencsére csak kívülről, valamint azon a pár oldalon ahol a tervezőket és a készlet történetét mutatja be. Maga a könyv elég vaskos, összesen 239 számozott oldalt tartalmaz. Az összerakási útmutató kapcsán találkoztam egy olyan furcsasággal, amivel eddig még nem, miszerint az elején a készlet úgy van ábrázolva, hogy a tetejének egy része lemaradt a borítóról. Ezt nem rónám fel hibának csak egy érdekességként említem meg.

Az építés

A készlet 2164 darabból áll. Az építést négy részre osztanám: először meg kellett építeni az alapot és az épületünk földszinti részét; majd második lépésben az első emeletet; harmadik lépésben a tetőteret, és utoljára a készletben található lovagok lovaskocsiját. Lássuk részletesebben ezeket.

Az alap és a földszinti épület

Az alaplap több darabból épül fel, ezek között vannak négyzetes és lekerekített elemek is, remekül visszaadja az épületünk közvetlen környékét. Kisebb virágok és leveles növényeken kívül találunk egy kicsi zöldségeskertet, valamint egy szépen kidolgozott almafát is. Meg kell jegyeznem, hogy számomra elég nagy kihívást jelentett az almafa megépítése, ugyanis a legapróbb mozdulatra is szétesett, vagy leesett róla egy darabja, és ez az egész építést végigkísérte. Szerintem nagyon gyenge az alap szerkezet amiből a fát kialakították, remélem másnak nem fog ilyen bosszúságokat okozni. Az alaplapon közvetlenül az almafa mellett találunk egy kutat, mellyel még részletesebbé tették az épületünk környezetét.

Az épületünk földszintjén található a kovácsműhely, ahol megtaláljuk a kovácsüllőt, több, már elkészült mellvértet és kardot. A műhelyben egy stilizáltan működő kovácstüzet is megépíthetünk – ezt egy világító elemmel oldották meg a tervezők. A kovácstűzhöz, illetve az azt tartalmazó kemencéhez még egy fújtató is tartozik, ezzel hozzuk működésbe a világító elemünket. Nagyon szépen ki van dolgozva az egész földszinti része az épületnek, jól megjelenítették rajta a korra jellemző ház sajátosságát, miszerint az alsóbb szintek kőből készültek. Az épületen kívül található egy lépcsőfeljáró, ami alatt egy fáskamrát rejtettek el a tervezők. Ebben a részben tudjuk összerakni a kovács és a felesége minifiguráját is.

Az első emelet

Az első emeletre a már említett külső lépcsőn jutunk fel. Ezen a szinten található a ház konyhája, megannyi apró részlettel tarkítva, mint például egy étkezőasztal két székkel. Én a székek méretét kicsit eltúlzottnak gondolom, de nem zavaró. Az asztalon a kovács mesterünk vacsorája, egy jókora csirkecomb és egy kupa bor formájában. Ezen kívül találunk egy pultot, ahol a kovácsunk felesége éppen a répát szeleteli, valamint egy tűzhelyet, amin éppen kedvenc ételük bugyog az üstben egy zöld LEGO elem formájában. A szoba sarkában megtaláljuk a tetőtérbe vezető, fából készült lépcsőt, amit egy egybeöntött elemmel oldottak meg.

Kívülről látszik az épület favázas szerkezete, valamint a tömés falak, amely technika a korabeli épületekre volt jellemző. Mind a fal szerkezete, mind pedig a faváz nagyon részletesen ki van dolgozva.

A tetőtér

A tetőtérben van a háló helység, ahol megtalálható egy ágy, amin még az ágytakaró mintája is részletesen ki van dolgozva. Az ágy előtt egy elemekből megépített medve prém található, ami nagyon jól mutat, engem csak a fekete színe zavart egy kicsit. A barna valamelyik árnyalatában jobban el tudtam volna képzelni, de ezt leszámítva sokat ad az összképhez. Ezen a szinten is találhatunk apró kis részleteket, például egy kicsi ládát, benne hátizsákkal, iránytűvel, valamint egy korabeli íróasztalkát is, amin éppen egy dokumentum hever.

Kívül belül szépen ki van dolgozva az épület faszerkezete, a tető fedése is részletes, minden egyes zsindely külön LEGO elemből készült. A részletességét tükrözi továbbá, hogy még a tető hibája is meg van jelenítve.

Megemlíteném még a mind a három szinten végighúzódó vaskos kéményt, ami a kovácsműhelyből kiindulva egészen a tetőtérig tart. Szépen ki van dolgozva ez az eleme is, nagyon sokat ad hozzá az összképhez.

A lovagok kocsija

Egyszerű, egy lovas, két tengelyes lovaskocsit tudunk összeépíteni, valamint a lovagok figuráit. Nem a legkidolgozottabb lovaskocsi a LEGO történetében, de egy remek kis elem, ami sokat dob a készletünkön. A kocsi elé fogott lóval – ha jól tudom – a 2012-es készletekben találkozhatunk először, de bevallom, én ezt a fajta figurát most láttam először. Azonban a színe az egyedi, más szettekben nem találtam ilyen színű figurát.

Minifigurák

A készlethez négy emberi és kettő állati figurát kapunk. A négy minifigura között megtalálható a kovács és felesége, valamint két lovag is. Érdekesség, hogy az egyik lovagunk nő. Mindegyik minifigura torzója elől és hatul is részletesen festett. A két lovag és a kovács lába is festéssel ellátott, viszont a kovács feleségének a lába két színű öntést kapott. Nem vagyok járatos a minifigurák világában, de véleményem szerint a két lovagunk torzója és lába egyedi, csak ehhez a készlethez készült, és szerintem a kovács és felesége minifigurákon is található egyedi elem.

Összegzés

Összességében nekem nagyon tetszik ez a készlet, viszont itt nem tudom szó nélkül hagyni a bevezetésben már említett kiszivárogtatott képek utáni felháborodást: Egyrészt megértem, mert az eredeti készlet egy sokkal részletesebb, ránézésre is sokkal több elemből álló alkotás volt, én azt mondanám, hogy egy igazi MOC, amit egy nagyon tehetséges építő megálmodott. Másrészt a LEGO tervezőinek egy eladható készletet kellett megalkotnia, ami nem csak a profi építőknek és gyűjtőknek szánnak, hanem az átlag, LEGO-t szerető gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. És ez a készlet pontosan ilyen lett, megállja a helyét egy gyűjteményben, és remek játéklehetőségeket is rejt magában.

Az építése nagyon szórakoztató, szinte semmilyen nehézséget nem jelent. Minimális figyelemre viszont szükség van a sok apró elem miatt, ami hamar rossz helyre kerülhet. Mivel a ház felépítése hasonlít a moduláris épületekéhez, így könnyen játszhatunk is vele, vagy betekinthetünk az épület belsejébe. Én 4-4,5 óra alatt építettem meg ezt a készletet, mert a videózás és a fényképek készítése lassító körülmény volt. Véleményem szerint ennyi idő alatt egy könnyed családi program keretében is simán össze lehet rakni.

Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a készletet, nagyon jól sikerült, részletes, játszható és nem mellesleg egy szép dísze is lehet egy szobának.

Készlet értékelése

21325

Középkori kovács

LEGO Ideas

2144 db

4 db

Építési élmény
5,0
Design
5,0
Ár-érték arány
5,0
Összpontszám
5,0

Felhasználóink hozzászólásai

Miki1 irta 5 hónapja

Ez a készlet úgy, ahogy van tökéletes!

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

43200

Antonio bűvös ajtaja

99 db

2 db

43202

A Madrigal család háza

587 db

3 db

43201

Izabella bűvös ajtaja

114 db

3 db

75313

AT-AT™

6785 db

9 db

40452

Roxfort™ Griffendél™ hálótermek

148 db

2 db

Reklám

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve