Tudj meg mindent világunk legnagyobb népességű lakóiról

írta Gáspár Balázs9 hónapja05Megosztás

A LEGO egy csodálatos világot alkotott meg a rajongók számára, az egész egy nagy rendszer amelyben minden mindennel összefügg. Ezt az összetett világot jórészt a minifigurák népesítik be. Ez napjainkban már teljesen nyilvánvaló, olyannyira, hogy ha egy készlethez nem kapunk belőlük legalább egyet az már szinte furcsa. Sőt, már megjelentek az egyedi, gyűjthető minifigurák is, amelyeket a LEGO rajongók jelentős része előszeretettel vásárol meg a gyűjteményébe.

Forrás: https://www.bricklink.com

De ez nem volt mindig így. Tudtad, hogy az első LEGO készletekhez egyáltalán nem voltak figurák? Sőt, a mai értelemben nem is léteztek, pár építhető karakterrel lehetett életet lehelni a díszletül szolgáló épületekbe. Számos kérdést lehet feltenni a kis figurákkal kapcsolatban, mint például: Hányan vannak? Hogyan „születnek”? Mindig ilyenek voltak, mint napjainkban? Vajon az összes LEGO figura a minifigurák közé tartozik? Ha te is feltetted már magadnak ezen kérdések egyikét, vagy esetleg saját kérdésed van a témával kapcsolatban akkor, ajánlok neked egy remek könyvet, amelyben minden kérdésre megtalálhatod a választ. Ez pedig nem más mint a LEGO Minifigurák A kezdetektől napjainkig című könyv.

Forrás: https://www.http://bricksfanz.com

A könyv 2020-ban jelent meg eredetileg angol nyelven, amelyet ez év októberében adtak ki magyar nyelven hazánkban. Viszont nem ez az első kiadvány ugyanis 2013 októberében jelent meg a LEGO Minifigure year by year című könyv, amely először dolgozta fel ezt a témát. Ez a kiadvány csak angol nyelven volt elérhető, magyar fordításra nem került sor azóta sem.

Forrás: https://www.kockaaruhaz.hu

Térjünk is vissza a jelenlegi kiadványunkhoz, a cikkem főszereplőjéhez. Egy szépen, igényesen kidolgozott, keménytáblás könyvet tarthatunk a kezünkben. A borítója fekete színt kapott, amit számos minifigura díszít, többek között egy hatalmas narancssárga Spaceman figura is, ezáltal nem kelt olyan komor hatást a borító. Az említett figurát meg is kapjuk a könyv mellé exkluzív ajándékként a LEGO-tól. A kis űrhajós figura volt a LEGO első tematikus figurája, aki már nem a Földön élt, hanem meghódította a világűrt. Azonban nemcsak az űrt hódította meg, hanem a rajongok szívét is. Megjelenésétől napjainkig számos exkluzív kiadása jelent már meg, például az eredeti színek mellett megjelent rózsaszínben és szerepelt a LEGO Movie animációs filmben is.

Forrás: https://www.reddit.com

A könyvnek nemcsak a külseje szép és elegáns, hanem a belseje is nagyon jó minőségű papírból készült, amit 255 oldalon keresztül élvezhetünk. Ezzel az oldalszámmal is elég vaskos könyvet kapnánk, viszont ez a könyv körülbelül kétszer ilyen vastag lett. Miért is? A válasz egyszerű és egyben ez az a hiba is, amely nekem személy szerint nem tetszik a kialakításban. Ugyanis kapunk egy minifigurát a könyvhöz, aminek az elhelyezését úgy oldották meg, hogy a figurának az első borítóban alakítottak ki helyet. Ez a megoldás növeli meg a könyvünk vastagságát. A kiadvány amúgy sem kicsi, hiszen 25,8 cm széles, 30,5 cm magas és 3,9 cm vastag.

Tartalmilag nagyon jól tagolt, különböző fejezetekre van bontva, amelyek egy-egy évtizedet ölelnek fel a figurák „életéből”. A könyv elején találjuk a tartalomjegyzéket, majd egy rövid bevezetés után következnek a tartalmi részek. Minden évtizedet más-más színnel jelöltek, így egyszerűen el lehet igazodni közöttük. A fejezetek után találjuk a név- és tárgymutatót, ahogy ez a könyveknél lenni szokott. Érdekesség, hogy a köszönetnyilvánítás ennél a kiadványnál a végére került.

Egy lexikon jellegű könyvet kapunk, de ez nem azt jelenti, hogy szürke, unalmas és egyhangú leírásokat olvashatunk a figurákról. Pont ellenkezőleg, mert véleményem szerint, nagyon érdekes és szórakoztatóra sikerült. Nagyon sok érdekes részletet tudhatunk meg a figurákról, kezdve azzal, hogyan alakították ki őket, egészen addig, hogy hogyan változtak az évek alatt, amíg meg nem kapták a mai formájukat. A könyvben olvasható rengeteg információ közül a személyes kedvencem, hogy az első figurák torzóját még matricákkal díszítették, nem pedig festették, mint manapság. Szinte minden oldalon találunk egy nagyobb méretű figurát, amely vicces megjegyzésekkel szórakoztatja az olvasót. A tréfás kis mondatok képregény szerűen, szövegbuborékban vannak megjelenítve a figurák feje felett. Közel 2000 minifigura szerepel a kiadványban, minden LEGO téma jelentős és kevésbé jelentős figurájáról megtudhatunk egyet, s mást. Az átlagos minifigurákon kívül megtaláljuk az egyedi, különleges, csak gyűjtőknek szánt figurákat is például Mr. Gold-ot. A könyv minden tartalmi részletét nem szeretném leírni előre, hogy azért a kíváncsiság had dolgozzon bennetek és motiváljon arra, hogy beszerezzétek, ha eddig még nem tettétek meg.  

Forrás: https://www.bricklink.com

Őszintén megmondva nem vagyok nagy minifigura gyűjtő, de bevallom jó pár figurát megtaláltam a könyvben, ami a saját gyűjteményemben is szerepel és jó volt róluk új információkat megtudni. Első sorban nekem inkább a 80-as évek végéről és a 90-es évekből vannak figuráim. Nagyon jól szórakoztam a kiadvány lapozgatása közben és örültem, hogy találtam olyan új információkat is, amit még egyáltalán nem tudtam a minifigurákról.

Forrás: saját kénykép

Ezek után kinek is tudnám ajánlani ezt a könyvet? Természetesen minden LEGO rajongónak kortól és nemtől függetlenül. Habár a könyv borítóján találunk egy 6+ -os besorolást, de én úgy vélem, hogy nem csak gyerekeknek szól ez a kiadvány, sőt. Ha szűkíteni szeretnénk a kört, akkor azoknak, akik gyűjtik a minifigurákat, mert úgy gondolom nekik ez a kiadvány egy alap mű. Ha másért nem is, az exkluzív ajándék minifigura miatt mindenképp.

             Forrás: saját kénykép

    Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

76205

Gargantos leszámolás

264 db

3 db

60327

Nagyszerű járművek Lószállító

188 db

2 db

60319

Tűzoltóság Tűzoltás és rendőrségi hajsza

281 db

3 db

10781

Pókember Techno Trike háromkerekűje

52 db

2 db

60326

Piknik a parkban

147 db

1 db

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve