A klasszikus Lego űrtémák menő csillaghajói is csak parkoló közlekedési eszközök a kis oxigénpalackos, szkafanderes srácok nélkül – interjú Vörös Miklóssal, a Starter Sets projekt megálmodójával

írta Brickd Mike7 hónapja0Megosztás

Aki olvasta már korábbi cikkeimet az szerintem észrevehette, hogy bizony eléggé nagy rajongója vagyok a LEGO űr témáinak, így különösen izgatott lettem, amikor megtudtam, hogy én is kaphatok egy kis ízelítőt a Vörös Miklós által fémjelzett Starter Sets projektből. Ennek kapcsán kerestük fel Miklóst, hogy készítsünk vele, illetve a munkásságáról egy interjút.

Először is köszönjük szépen, hogy megtiszteltél minket ezzel az egyedi, sorszámozott Startron Emerald Hunter minifigurával. Ez már a második a sorozatban, az első egy Startron Rubin Commender elnevezésű figura volt. Milyen mélyre nyúlnak vissza benned a LEGO-val kapcsolatos emlékek? Melyik volt a legelső LEGO készleted?

Az első LEGO készleteimet édesapámtól kaptam, amik mind a Lego Space témakörből származtak. Az egyik egy menő, hatkerekű járgány volt, egy konténer szerű űrállomással, ez volt a „6927 – All Terrain Vehicle”. A másik pedig a „6929 – Star Fleet Voyager” ami egy impozáns, hosszú űrhajó volt.

Ha jól tudom a Starter Sets projekt nem csak a Startron minifigurákat foglalja magában, hanem képeket is készítesz és ezeket kiállításokon is meg lehet tekinteni. Mesélj nekünk a projekt kialakulásáról.

A Starter Sets maga egy képzőművészeti projekt, aminek a képein Lego figura párok olyan komoly problémákra utalnak, mint az erőszak, megaláztatás vagy épp a gyermekmunka. A sorozat képi középformátumú analóg technikával készült, azok rétegelt makrófotók. Ez a fotós kifejezés azt jelenti, hogy a kis méretű figurákról több közelkép készült, amiken csak egy kis rész látszik élesen. Ezekből a képekből állt össze egy-egy nagy méretű alkotás. Az elkészült képeket egy kiállításon a Faur Zsófi Galériában láthatta a közönség.

A kiállításokra készült képek alapján nem mondanám meg egyértelműen, hogy rajongsz az űr témavilágért. Honnan indult maga a Stratron ötlet? Van valami különleges jelentése a névnek?

Kezdetben a Starter Sets projekt Instagram csatornáján az egyes munkák létrejöttének fázisait mutattam be különféle werkfotókon. Miközben ezeken dolgoztam az jutott eszembe, hogy a projekt figurapárjait befotózom régebbi Lego szettekben, pl.: Paradisa, Town vagy épp a Space hangulatokban. Ezeket először csak az Instagramra szántam, az adott témát kiegészítő posztnak, de annyira megtetszett némelyik, hogy filmre is elkészítettem őket. Ezekben a jelenetekben több Lego Space altéma is megjelent, úgy mint a Futuron, a Spyrius és az Ice Planet is. Közben elkezdtem megtervezni a Starter Sets kiállítás arculatának elmeit, plakátot, meghívót. A hagyományos formátumok mellett szerettem volna egy V.I.P. meghívót is készíteni ehhez a projekthez. Mivel az Instagramra szánt jelenet fotózása közben egyre jobban beleástam magam a hozzám amúgy is közelálló Lego Space témába, így adta magát, hogy a Starter Sets egyedi mini-figura meghívója egy saját tervezésű, klasszikus hangulatú űrhajós legyen. Így születtek meg a STARTON figura tervei. A név választás magára a Starter Sets projektre utal, úgy mint: START+RON, de tetszett az is, hogy benne van STAR+TRON olvasat lehetősége is.

Elnézve a Startron logo-ját és a minifigura szín- és formavilágát, nekem egyből a Star Trek ugrik be, mint a klasszikus űreposz, ugyan akkor a magyar származás miatt az Űrgammákat is ide hoznám. Nézted ezeket a sorozatokat? Csak őszintén, van ezeknek bármilyen hatása a művészetedre?

Nagyon szeretem a tudományos-fantasztikus filmeket, gyerekkoromban az egyik kedvencem volt az „Alfa holdbázis” című brit tévésorozat. Ebben a sorozatban a Hold egy robbanás hatására elhagyja pályáját és űrhajóként sodródik a csillagok között, miközben különböző idegen civilizációkkal keverednek kalandba a sorozat űrhajósai. Én magam inkább Star Wars kedvelő vagyok, azon beül is a Birodalom visszavág a személyes kedvencem, de persze a Star Trek csillagflottáját néztem. Az Űrgammákkal már megjelenésekor is voltak fenntartásaim, de mivel akkortájt minden ilyen témájú filmnek örültem, így követtem a sorozatot. Ami még biztos hatott rám az a Stanisław Lem írásai alapján készült„Pirx kalandjai” című bájosan „gagyi”, sci-fi tévésorozat és egy francia–magyar sci-fi rajzfilm, az „Az idő urai”, amit bátran ajánlok a fiatalabb generációknak is.

Az Instagram profilodon az utóbbi időben már a Startron projekttel kapcsolatos minifgurák és beállítások kapnak főként helyet. Honnan jön az ihlet egy-egy ilyen kompozíció megtervezéséhez? Tervezel a jövőben ezekből a képekből is kiállítást tartani?

A Startar Sets Instagram csatorna először a művészeti projekt kiegészítése volt, ezután jöttek az art projekt figurapárjait vintage Lego szettekben bemutató képek, majd megérkezett a tervezett kiállítás meghívóból önálló projekté cseperedő STARTRON űrhajós figura. Mindig is a kedvenceim voltak a nyolcvanas években megjelent Lego szettek dobozain látható fotók, és a csomagolások hátoldalán bemutatott alternatív építési javaslatok. Ezek a termékfotók még valódi hátterek előtt voltak bevilágítva, analóg felszereléssel készültek. Ekkor még nem használhattak számítógéppel létrehozott csilli-villi hangulat képeket, nekem mégis jobban tetszenek ezek a lényegre törő képek. A csomagolás fotók előtt tisztelegve kezdtem el fotózni a kis piros-fehér ruhás űrhajóst, a klasszikus Space témák hangulatában. Van még néhány elképzelésem a kis űrhajós további kalandjairól, így lehet, hogy meghívó helyett főszerepet kap.

Beszéljünk egy kicsit a Startron Emerald Hunter minifiguráról: ez is egy limitált kiadású sorozat, összesen 100 darab készült belőle. Hogyan mutatnád be Te magad a figurát?

A klasszikus Lego űrtémák menő csillaghajói is csak parkoló közlekedési eszközök a kis oxigénpalackos, szkafanderes srácok nélkül. Ezek a kis mosolygós figurák töltik meg élettel ezt a generációkon átívelő építőjátékot. Ezért is nagy kedvenceim a űrhajós téma minifigura csomagjai, mint például a „6702 – Space Minifigures”. Ezek a szettek különféle megjelenésű űrhajósokat tartalmaztak izgalmas kiegészítőkkel. Miközben a piros űrhajósok kalandjait fotóztam, arra gondoltam, lehet izgalmas lenne, ha érkezne egy új STARTRON csapattag. Az első tervekben még egy kék űrhajós szerepelt, de a zöld sisakrostély kontrasztosabbnak bizonyult a sárga arcocska előtt, így a rubin után már a smaragd asztronauta erősíti a Startron csapatot. A zöld, a piros kiegészítő színe, így nem kétséges, hogy jól össze tudnak majd dolgozni. A figura kivitelezése elődjéhez hasonlóan most sem volt túl egyszerű. A speciális zöld alkatrészek valahogy ritkábbak, ezért hónapokon át gyűjtöttem a figurához szükséges összetevőket. A legnehezebb talán a zöld oxigénpalack megtalálása volt. A figura torzóján a logó ugyanazzal a zöld színnel lett megszitázva, mint a zöld elemei, a logóban lévő arany szín pedig Lego űrhajósok logójának hasonló színére utal. Az Emereald Hunter esetében is kis példányszámú sorozatban gondolkoztam, limitált 100 darab számozott példány készült belőle.

Ez most itt a reklám helye: kik segítenek Neked a projekted megvalósításában?

A STARTON Space téma nagykövetének, Gallik Attilának (@thegbrix) mondanék köszönet elsőként. Az ő izgalmas STARTRON járművei és űrhajói is arra ösztönöztek, hogy folytassam ezt a sorozatot. Sok inspirációt kaptam Tóth Balázs (@jatekokapolcrol) „A Lego Space története” című cikksorozatából is. Az Emerald Hunterhez készült egy egyedi, kiegészítő matrica is, ami a ForwarT Sticker (@fwartstckr) segítéségével kerülhetett a figura mellé.

Mi lesz a következő mérföldkő a Starter Sets történetében? Mik a hosszútávú tervek?

Többféle elképzelésem is van, akár más alkotókkal is szívesen készítenék közös projekteket. Számomra megtiszteltetés, ha ezek a kis, egyedi űrhajós figurák inspirálni tudják egy új alkotás létrejöttét. Sok összetevőn múlik egy közös projekt létrejötte is, én pedig inkább a már megvalósult dolgokról beszélek szívesebben. Terveim szerint az olvasóitok még találkozni fognak ezekkel a STARTRON kozmonautákkal.

És végezetül: hol tudnak az érdeklődők elérni Téged, illetve hogyan juthatnak hozzá egy ilyen limitált kiadású Startron Emerald Hunter minfigurához?

Ha az érdeklődők továbbra is követik a Brickd beszámolóit, akkor nemsokára megnyerhetik az egyik számozott STARTRON Emerald Hunter űrhajós figurát. Ha pedig valakinek elnyerte a tetszését a figura, vagy kedvet kapott egy közös projekthez, akkor keresse a Starter Setet (@startersetts) az Instagrammon.

Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

43200

Antonio bűvös ajtaja

99 db

2 db

43202

A Madrigal család háza

587 db

3 db

43201

Izabella bűvös ajtaja

114 db

3 db

75313

AT-AT™

6785 db

9 db

40452

Roxfort™ Griffendél™ hálótermek

148 db

2 db

Reklám

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve