TOP 10 vitorlás a kalóz világból

írta Gáspár Balázs11 hónapja03Megosztás

Gyerekkorom óta rajongok a LEGO kalózos készleteiért mert elvarázsolt az a világ, amit elénk tárt ezekkel a cég. Gyerekként több kisebb és nagyobb készletet kaptam szüleimtől, amikkel órák hosszat játszottam és persze mindig a kalózok nyertek és megszerezték a kincseket. Minden szettet nagyon szerettem és voltak úgymond álom készletek is, amiket akkoriban nem kaptam meg, viszont felnőtt fejjel gyűjtőként visszatérve a LEGO világába elkezdtem szépen lassan megvásárolni őket.

Mindig is nagyon tetszettek a témában megjelent hajók, ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Ezek a készletek voltak a legizgalmasabbak számomra. Viszonylag későn kaptam meg az első hajómat, de még mindig úgy emlékszem rá, mintha csak tegnap lett volna. 1997 karácsonyán egy nagy doboz várt rám a karácsonyfa alatt. Vajon mi volt benne? Legnagyobb örömömre az előző évben kiadott 6289-es számú Red Beard Runner hajó. Rengeteget játszottam vele egyedül és a barátaimmal együtt is. Játék közben folyamatosan azon ment a vita, hogy az én hajóm vagy épp az övüké a jobb. Egyik barátom többször feltette a kérdést, hogy mi történne, ha az a nagyon-nagy kalózhajó is itt lenne a csatába, mert az mindenkiénél jobb. Az a nagyon-nagy hajó a 6286-os volt, amely után gyerekként csak vágyakoztunk.

Ezek a gyerekkori emlékek és szócsaták fogalmazták meg bennem, hogy igenis el kellene dönteni, hogy ennyi év távlatából, melyik is volt a legjobb vitorlás, amit a LEGO kiadott. Ezért összeszedtem a témakör kezdetétől egészen napjainkig az összes megjelent hajót és most ebben a cikkben kiderítem, melyik a legjobb. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ebben a toplistában csak azok a hajók fognak szerepelni, amiket a cég a klasszikus kalózos készletek termékcsalád első, második és harmadik hullámában adott ki. A Karib-tenger kalózai franchise-hoz tartozó készleteket viszont kihagyom. Lesz egy kakukktojás is a listában, de erre majd kitérek akkor, hogy miért is mondtam ezt rá.

Mielőtt elkezdem a felsorolást, leírom, hogy mi alapján született meg a végeredmény. Összeállítottam egy öt pontból álló szempontrendszert. Mik voltak ezek a szempontok?

  • A készlet elem száma,
  • a szetthez kapott minifigurák darabszáma,
  • hány egyedi minifigurát tartalmaz a készlet,
  • mennyire élethű az adott készlet és
  • hogy milyen játék élményt ad az adott hajó.

Mindegyik kritériumot 1-10-ig értékeltem így alakulhatott ki a maximális 50 pontos végeredmény. Értelem szerűen az a hajó a legjobb, amelyik a legtöbb pontot érte el az ötvenből. A tizedik helyezettel kezdem a felsorolást és onnan haladok az első hely felé, kezdjük is el.

10. 6250 Lego Cross Bone Clipper, 50/16 pont 

Forrás: https://www.brickeconomy.com

1997-ben adta ki ezt a 141 elemből álló készletet a LEGO. A hajó legénységét három mindenre elszánt kalóz alkotja, akikkel már találkozhattunk ezelőtt más készletekben. Kissé tépett vitorlával egészen viharvert hatást kelt, a vitorlázat és a kötélzet erősen hiányos. A kapitánya a jól ismert Red Beard (magyar nevén Roger kapitány). Ennek az egészen kis elemszámú készletnek az érdekessége, hogy csak az észak-amerikai régióban volt kapható. Megjelenéskori ára 33 dollár volt, napjainkban ennek többszörösét kell érte kifizetni, ha valaki a gyűjteményében szeretné tudni.

9. 6280 Armada Flagship, 50/18 pont

Forrás: https://www.brickeconomy.com

1996-ban a LEGO spanyol mintára áttervezte a birodalmi katonákat, ezzel az Armada testesítette meg a pozitív oldalt. A közepes méretű, egy ágyúval felszerelt hajójukkal szálltak szembe a kalóz sereg túlerejével. A készlet 270 elemből áll, és három minifigurát kapunk hozzá. Ebben az évben megjelent hajók esetében a tervezők inkább a játék funkciókat tartották előtérben az élethű megjelenítéssel szemben. Részben eltűnt a kötélzet, hiányos vitorlázatot kapunk, ezzel szemben megjelentek az érdekes eddig nem látott játékfunkciók. Ilyen játékelem például: a tat árboc eldőlés, amivel egy ágyú találatot imitálhatunk. A cég tervezői merőben új kinézetet álmodtak meg a hajónak, a fehér és a kék szín összeállítást, ami eléggé megosztotta a rajongókat.       

8. 6268 Renegade Runner, 50/19 pont

Forrás: https://www.brickeconomy.com

1993-as év második számú kalózhajója. Kapitánya Ironhook, a hírhedt Red Beard kapitány ellenlábasa. A hajó mindösszesen 163 elemből áll és a kisméretű hajók közé tartozik. A méretétől függetlenül, egy jól kidolgozott hajót kapunk, igaz hiányzik a kormánykerék, valamint a horgonyt is kispórolták. Vitorlái a kornak megfelelő színezést kapták (fekete-fehér csíkos) és nem maradhat el a méretes koponya sem a csonka fő vitorláról. Legénysége a kapitányon kívül még egy másodtisztből és két matrózból áll. Érdekesség, hogy a készlethez jár egy működő iránytű is, amit az előző évben vezetett be LEGO.

7. 6274 Caribbean Clipper, 50/21 pont

Forrás: https://www.brickeconomy.com

A legismertebb katonai vitorlás, a kalóz téma bevezetésének évében adták ki. A maga 358 darabos elemszámával az 1989-es év harmadik legnagyobb készlete volt. A LEGO ebben a készletben is törekedett arra, hogy minél élethűbb hajót alkosson a kis elemszám ellenére is. A legénység négy főből áll, három teljesen egyforma közkatonából és az egyedi admirális figurából. Az admirális minifigura annyira ritka ebben a formában, hogy egy teljesen hibátlan darabért akár 87 dollárt is elkérnek, viszonyítás képpen a készlet megjelenéskori ára 54 dollár volt. A közepes méretű hajók közé tartozik, a fedélzetén két ágyúval. Az ágyúk kerekekkel vannak felszerelve ezzel is erősítve az élethű kinézetet. A szettben található pár egyedi alkatrész is, ami növeli a hajó különlegességét (például az orrdíszként szolgáló sárga papagáj).       

6. 6271 Imperial Flagship, 50/22 pont

Forrás: https://www.brickeconomy.com

Három évet kellett várni a katonák új hajójára. Ez a készlet 295 elemből áll és sok változást hozott elődjéhez képest. Ezen időszak alatt a katonák az eddigi kék fehérről piros fehérre változtatták az egyenruhájukat, valamint zászlójuk színét. A katonákat 1992-től Imperial Guardoknak hívjuk. A hajó kialakítása is változott, a LEGO ennél a készletnél vezette be a keskenyebb hajótest elemeket, ezzel kecsesebb lett a hajó. Az előbb említett elemek mellett itt vezették be a működő iránytűt is. A hajó kialakítása és a rajta használt mechanikák, például a működő kormányzás még élethűbbé tették a készletet. A legénység ebben az esetben is négy főből áll, egy matrózból, egy közkatonából, egy másodtisztből és az admirális figurájából. A fedélzeten az előző katonai hajóhoz hasonlóan most is két ágyút helyeztek el, amik kerekekkel vannak ellátva.          

5. 6289 Red Beard Runner, 50/27 pont

Forrás: https://www.brickeconomy.com

1996-ban jelent meg a kalózok harmadik hajójaként. A maga 676 elemével nem a legkidolgozottabb kalózhajó a LEGO történetében, de ennek ellenére rengeteg érdekes részletet rejt. Viszont sok minden hiányzik a hajóról, ami a régi készletek sajátossága volt, például nagyon hiányos a vitorlázat, és a kötélzet is minimális. Ellenben azok a játékfunkciók, amelyeket kapunk messze túlmutatnak az eddigi szetteken. Kezdjük is a felsorolást: a két fő vitorla bevonható, ezen felül az első árboc és a hajó teljes hátulja le tud billenni, aminek segítségével ágyútalálatokat lehet imitálni, nagyon ötletes funkció. A játszhatósághoz tesz még hozzá az is, hogy kapunk egy csónakot is a hajónkhoz. Ebben az esetben is merész és hivalkodó színeket kapott a hajónk hasonlóan, mint a 6280–as készlet. A legénység hét főből áll, a kapitány a még mindig a jól ismert Red Beard. 

4. 6243 Brickbeard's Bounty, 50/29 pont  

Forrás: https://www.brickeconomy.com

A negyedik helyen egy újkori hajó kapott helyet, amely a kalóz téma másod virágzásában 2009-ben jelent meg ez az 555 elemből álló készlet. Ebben az évben a LEGO a régi, jól ismert kalózfigurákat újakra cserélte. Ez a lépés nem aratott osztatlan sikert a rajongók között. Mint ahogy az sem, hogy a hajó méretéhez képest nagyon kevés elemből épül fel, ennek köszönhetően szinte minden része elég felületesen lett kidolgozva. Az új kapitány Brickbeard lett, a régi készletek kedvelői őt sem zárták a szívükbe. A készlethez nyolc minifigurát kapunk, ezzel szemben viszont a hajó legénysége csak négy főből áll (a kapitány, egy másod tiszt és két matróz). Ezek mellett kapunk két katona figurát, valamit egy elrabolt hölgyet is. Érdemes megemlíteni, hogy a hajó orrdíszét alkotó sellőt is egy minifigurának számolják, így jön ki a nyolc figura. A hajó mellé kapunk egy a kalóz készletekben még nem látott nagyméretű cápa figurát is, ennek érdekessége, hogy egy minifigurát képes egészben „lenyelni”.

Mielőtt megismernénk a dobogós helyezetteket elmondanám, hogy a készletek legfontosabb adatait és a szettekhez tartozó árakat a www.bricklink.com valamint a www.brickset.com oldalak segítségével gyűjtöttem össze. Akkor most lássuk a három dobogós hajót.

3. 70413 The Brick Bounty, 50/33 pont

Forrás: https://www.brickeconomy.com

A kalóz téma harmad virágzásában készült el ez a hajó. A 6243-as készlet átdolgozásából született meg ez a 711 elemet tartalmazó szett. Mintegy 150 elemmel megnövelt elemszám jobb kidolgozottságot jelent, de azért még ez a hajó sem ért fel a régi nagy elődök részletességéhez. A LEGO visszahozta Red Beard kapitány figuráját, igaz kicsit modernizálták a festését. A kapitányon kívül kapunk egy másodtisztet és két matrózt. A készlethez jár még három katona figura is, itt a cég visszanyúlt az első katona frakcióig és most is az Imperial Soldiger-ek állnak szemben a kalózokkal. Természetesen minden figura festése kapott egy kis frissítést. A 6243-as készletben szereplő óriás cápa figurát is lecserélték ebben a szettben, helyette egy „kardhalat” kapunk.       

2. 6285 Black Seas Barracuda, 50/34 pont

Forrás: https://www.brickeconomy.com

1989-ben a LEGO életre hívta a Kalózok altémát a Legoland termékcsaládon belül. Ennek a témának az ikonikus kalózhajója volt a listánk második helyezettje. Még mind a mai napig megdobogtatja a gyűjtők szívét ez a 32 éves készlet. A szett 845 elemet tartalmaz és mivel a téma első hajói közé tartozott rengeteg, akkor még egyedinek számító elem volt benne. A hajó nagyon szépen ki van dolgozva, a sok részletével egy élethű hajó képét mutatja. Ezzel a készlettel bevezetett minifigurák mára már legendássá váltak és eredeti értékük többszörösét érik a gyűjtők számára. A hajó a piros fehér vitorlázatával és díszítéseivel karibi hangulatot áraszt magából. Ezt a megjelenést próbálták a tervezők leutánozni a modernkori hajóknál is, de azok nem váltak ennyire legendás szettekké. A fedélzeten találunk három működő ágyút, amivel a katonákra támadtak kalózaink. A LEGO 2002-ben több más klasszikussá vált készlettel együtt újra kiadta 10040-es számmal, ez a készlet gyakorlatilag teljesen megegyezett az eredeti 1989-ben kiadottal.           

1. 6286 Skull's Eye Schooner, 50/38 pont

Forrás: https://www.brickeconomy.com

Elérkeztünk az első helyezetthez, ami szerintem a valaha kiadott legjobb kalózhajó. Ez pedig nem más, mint az 1993-ban kiadott 878 elemből álló Skull's Eye Schooner. Részletessége mellet remek játékfunkciókat is kapott, valamint a valódi hajókat idéző tulajdonságokkal is fel lett ruházva. Ilyen funkció például a működő kormánylapát (ezt az egy évvel előbb kiadott katonai hajónál vezették be először) és a működő iránytű is. A fedélzeten 9 vérszomjas kalózzal, köztük a manapság már arany árban mért egyedi kormányos figurájával. Ez a készlet a nagy hajók közé tartozik, nagyon sokáig a legnagyobb hajónak számított a kalózok világában. A három árbocán összesen hat vitorlát találunk. A vitorlák fekete fehér csíkozást kaptak, a legnagyobb fő vitorla megkapta a félelmetes koponyás kalóz logót. A készlethez rengeteg kiegészítőt kapunk és a szokásos állatfigurákat. A 6285-ös készlet mellett, a gyűjtők között ez a másik legnépszerűbb készlet, ami a mostani árán meg is látszik. Az e-bay-en van fent olyan bontatlan készlet, amiért jelenleg több mint 900 000 forintot kérnek. De a távol keleti régiók használt piacain nem ritka a 1,5-2 milliós árcímke is természetesen forintban.    

    

Forrás: https://www.brickeconomy.com

A hiányzó tizenegyedik hajó a 10210 számú Imperial Flagship. Ezt a készletet a bricklink adatbázisa a Pirates II. témába sorolja, de valójában ez egy Creator Expert szett. A készlet elemszáma csaknem kétszerese a listában szereplő legnagyobb hajóénak, összesen 1619 elemből áll. Egy végletekig aprólékosan kidolgozott vitorlást kapunk, kilenc darab minifigurával amikből öt csak ebben a készletben található meg. A készlet egyetlen hibájaként róható fel a kötélzet hiánya, valamiért ezt a LEGO kihagyta. Természetesen minden fontosabb adatát nézve messze veri a mezőny többi résztvevőjét viszont a játszhatóság terén eléggé alulmarad. Ez nem is akkora gond mivel ez egy kiállításra szánt készlet, ezt bizonyítja az aprólékos kidolgozása is.

Többször hivatkoztam rá, hogy a hajókon működő ágyuk találhatók. Viszont meg kell említeni, hogy ezek a világ néhány országában a helyi törvények miatt nem műkődnek, ilyen például az Amerikai Egyesült Államok. Az ott kapott készletekben az ágyuk egyben vannak öntve és hiányzik belőlük a rugós mechanika.   

Ez volt tehát az én toplistám, egyetértesz velem vagy van olyan hajó, amely szerinted jobb helyet érdemelne? Odalent a kommentekben beszéljük meg, várom a véleményeteket.       

                   

Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

76205

Gargantos leszámolás

264 db

3 db

60327

Nagyszerű járművek Lószállító

188 db

2 db

60319

Tűzoltóság Tűzoltás és rendőrségi hajsza

281 db

3 db

10781

Pókember Techno Trike háromkerekűje

52 db

2 db

60326

Piknik a parkban

147 db

1 db

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve