Jobban szeretem, ha egy LEGO szettnek van valamilyen funkciója is, és nem csak egy kiállítási darab – interjú Fehérvári Donáttal, a LEGO Ideas „We love sports” pályázat nyertesével

írta Brickd Mike4 hónapja0Megosztás

A LEGO Ideas tavaly év végén hirdetett egy pályázatot, melynek témaköre a sport volt. Több, mint 800 terv érkezett be a világ minden tájáról, és ezek közül 10-et választottak ki, amelyekre azután a felhasználók szavazhattak még februárban, valamint a Lego emberei is kiválasztottak egyet ezek közül. Az eredményhirdetésre az idén először megrendezett LEGO Con-on került sor, és nem kisebb meglepetés ért minket, mint hogy a közönségszavazás nyertese Fehérvári Donát lett. Ezzel Szabó Máté (akinek 2019-ben jelent meg Steamboat Willie nevű készlete) után ő a második magyar LEGO rajongó, akinek a tervei meg fognak jelenni a LEGO Ideas termékcsaládban.

Donát még csak 15 éves, de ötletei már most nagy sikert aratnak. Felkerestük, gratuláltunk mi is neki, és készítettünk vele egy interjút.

Melyik volt az első olyan LEGO készleted, amelyik beszippantott téged a LEGO világába? Melyik a kedvenc LEGO témavilágod?

Az első LEGO szettemet nagypapámtól kaptam, ez egy LEGO City postás repülő volt, még 2-3 éves koromban. Akkoriban ő kis ideig külföldön élt, és a szüleim kérték meg, hogy vegyen nekem valamilyen repülőt emlékbe, ami hozzá kapcsolódik, de nem talált semmi jót, és így esett a választás egy LEGO repülőre. Utána kezdtek el jönni sorra az egyre nagyobb és komolyabb készletek, az utóbbi időben pedig már főleg a Technic világa az, ami engem érdekel. Ezek közül a kedvencem a 42082-es LEGO Technic Daru és a tavaly megjelent 42107-es LEGO Technic Ducati Panigale.

LEGO Ideas profilodon látni, hogy már több készletet is terveztél és feltöltöttél. Mi volt az az indíttatás, hogy te tervezéssel is szeretnél foglalkozni? Melyik volt a legelső készleted és milyen volt a fogadtatása?

Nem szeretem csak az eredeti modellt egy készletből összerakni. Miután 1-2 alkalommal összeépítettem és szétszedtem, mindig elkezdtem magamtól építeni valami mást belőle. Erre a LEGO Ideas oldalra tavaly találtam rá és elgondolkoztam, hogy mit lehetne ide felölteni. Amit először feltöltöttem az egy Tesla Supercharger volt, és ez nem versenyre készült, hanem hogy elérjem vele a 10 ezer szavazatot. Ez még jelenleg is gyűjtés alatt van (a cikk írásának időpontjában 303-at mutatott a számláló).

szerk.: amennyiben Nektek is tetszik Donát Tesla Supercharger készlete, az alábbi linken tudjátok őt támogatni: https://ideas.lego.com/projects/80d13561-f659-40f4-ba25-25fdaa00b930

Általában Technic elemekből építek saját dolgokat, egyedül az Ideas pályázatokhoz használok más elemeket, azonban ezeket nem szoktam élőben is megépíteni, hanem a Bricklink Studio programját használom ehhez.

Júniusban megnyerted a LEGO Ideas “We love sports” pályázatot, amelyre egy csocsó asztalt terveztél. Honnan jött az ötlet? Mesélj nekünk a tervezés folyamatáról. Kérjük mutasd be a csocsó asztalod!

Szeretem, ha egy LEGO készlet rendelkezik funkciókkal, és nem csak egy kiállítási darab. Így amikor megláttam a pályázati kiírást a LEGO Ideas oldalán, egyből egy csocsó asztal jutott az eszembe, ugyanis annak vannak funkciói, és élményt nyújtana az építés után is. Barátokkal, családtagokkal is sokat szoktam egyébként játszani, így volt honnan ötletet meríteni. Kifejezetten sok érdekes projektet láttam amúgy az oldalon, viszont ezek közül egyik sem volt olyan, amellyel hasonlóan lehetett volna játszani, mindegyik inkább valamilyen kiállítási darab volt.

Maga a tervezés kb. 1,5-2 hétig tartott, és a készlet úgy 1700 elemből áll. Először felépítettem a pályát, a bábukat, köré az oldalfalakat, a keretet, tehát először a kinézetét terveztem meg. A LEGO emberkék távolságával sokat kellett variálni, hogy ne ütközzenek össze mozgatás közben, ami többé-kevésbé sikerült is. Amin még sokat gondolkoztam, hogy milyen színű legyen. Eredetileg barnára szerettem volna, hogy ilyen fa hatású legyen, de szerencsére erről lemondtam, egyébként sem nézett ki jól. Utána jött ez a kicsit világosabb, érdekesebb színekkel operáló végleges verzió.

Amikor a LEGO tervezőivel beszéltem azt mondták, az is segítette a választásukat a többi csocsó asztal közül, hogy az enyémnek volt leginkább retró hangulata, ez tetszett nekik igazán benne. Az igazi csocsó asztalnak megfelelően nyolc sorban helyezkednek el rajta a figurák, 11-11 játékos van mind a két csapatban, mind a két oldalon megtalálható egy-egy pontjelző, valamint a kapuk alatt egy-egy nyílás, ahonnan a labdát könnyen ki lehet venni belőle. Méreteit tekintve természetesen nem egy teljes méretű csocsó asztal, hanem 55-ször 30 centis, tehát inkább csak két játékosnak való.

Úgy tudom, hogy ez a készlet meg fog jelenni hivatalosan is. Van már információd a megjelenés dátumáról, illetve, hogy mennyire fognak a LEGO tervezői belenyúlni? Mi várható a következő időszakban, mik lesznek a következő lépések?

Az, hogy a készlet meg fog jelenni az a szavazástól független, ugyanis a szavazás nyertese a kiírás szerint „csak” LEGO készleteket nyert volna. A LEGO ettől függetlenül választott a 10 pályázatból 1-et, amelyet aztán kiad, és nagy örömömre az én készletem lett a kiválasztott ezen is.

A LEGO tervezői újra fogják tervezni a teljes asztalt a feltöltött képek alapján, a 3D-s modellt nem is kérték el. Ahogy az oldal neve is mutatja Ideas, nekik csak az ötletre van szükségük, aztán ez alapján ők valósítják meg a végleges készletet. Általában azonban a színeket, az alapkoncepciót meg szokták tartani, de vannak olyan készletek is, amelyek teljesen máshogy néznek ki, mint az eredeti ötlet. A tervezési folyamat nagyjából 1-1,5 évig fog tartani, azonban még nem kezdődött el. Fognak majd nekem terveket és prototípusokat mutatni és ki fogják kérni a véleményemet is, valamint beleszólási jogom is lesz, azonban ezek majd csak a megjelenés után lesznek nyilvánosak, de most még én sem láttam egyet sem.

Mit szóltál amikor megtudtad, hogy Te nyerted meg ezt a pályázatot? Követted az élő adást (LEGO CON)? Hogyan fogadták a családtagok és barátok?

Az élő adás előtt már kb. egy hónappal tudtam róla. Óriási meglepetés volt, mivel én előtte csak annyit tudtam, hogy szeretnének velem egy beszélgetést, és én abban a hitben voltam, hogy ezt mind a tíz emberrel le fogják folytatni, hogy ez is segít majd nekik a döntésben. Viszont nem a részletekről kérdezgettek, hanem elárulták, hogy már ki is választották, és ez az interjú már nem is befolyásolja a döntésüket.

Szinte minden ismerősöm meglepődött amikor meghallották a hírt. A közeli családtagoknak már korábban elmondtam, de nekik is velem együtt titoktartási szerződést kellett aláírni, tehát a bejelentésig nem is mondhattam el rajtuk kívül senkinek. A barátok kérdezgettek, de azt kellett nekik mondanom, hogy én sem tudom még, így amikor kiderült azon is meglepődtek, hogy én ezt már egy jó hónapja tudtam akkor.

A LEGO tervezés mellett mivel töltöd a napjaidat? Tervezel további készleteket is?

Szeretek horgászni, sportolni (kézilabdázni járok), valamint sok matematika és fizika versenyre is járok, ahol országosan is jó eredményeket érek el, ezek így ki is teszik a szabadidőmet.

Jelenleg nincsenek további LEGO-val kapcsolatos projektjeim, azonban figyelem, hogy milyen versenyeket írnak ki, hogy hátha van hozzá valamilyen ötletem. A Technic LEGO-ból azonban mindig próbálok építeni valamit, általában ilyen-olyan járműveket, próbálom fejleszteni az egyes mechanikai megoldásaimat. Szeretek kísérletezni, olyan mechanizmusokat is összeállítani, amelyek nem találhatóak meg semmilyen készletben, például építettem már egy négysebességes váltót is.

Még egyszer gratulálunk Donátnak és kíváncsian várjuk, hogyan fog kinézni a megjelenő csocsó asztal készlete. Természetesen arról is fogunk egy beszámolót készíteni Nektek! 

Kövessétek Ti is Donátot az Ideas profilján: https://ideas.lego.com/profile/Constructions%20by%20Donat/

Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

43200

Antonio bűvös ajtaja

99 db

2 db

43202

A Madrigal család háza

587 db

3 db

43201

Izabella bűvös ajtaja

114 db

3 db

75313

AT-AT™

6785 db

9 db

40452

Roxfort™ Griffendél™ hálótermek

148 db

2 db

Reklám

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve