“Ha nem nézné senki, akkor is csinálnám…” - interjú Lampert Benedekkel

írta Vicze-Máthé Gyula7 hónapja119Megosztás

Bár nem egy tehetséges magyar Legofotós van, Benedek az egyetlen, akit maga a Lego keresett meg, hogy dolgozzanak együtt. Elképesztő képeivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, úgyhogy mi is elkaptuk egy beszélgetés erejéig.

Mesélj kicsit magadról, honnan jött neked ez az egész? Mi vezetett odáig, hogy már featured fotóid vannak a Lego hivatalos oldalain?

Nyilván nagyon szeretem a Lego gyűjtést, az volt korábban, még gyerekként. A fotózást 2007 környékén kezdtem. Az elején nem volt köze egymáshoz a kettőnek. A Lego City szetteket szerettem nagyon, kis terepasztalt építettem belőlük, és hát időről időre halmoztam fel az egyszerűbb készleteket. Karácsonyra, meg minden alkalomra azt kértem. Volt rá alkalom, hogy az akkori gépemmel elkezdtem fotózgatni, beállítottam kis jeleneteket, de azok még olyanok is voltak.

Később, 2016-ban láttam az interneten, hogy lehet ilyen stílusú képeket csinálni. Azt nem tudtam, hogyan, semmilyen infóm vagy tananyagom nem volt hozzá, úgyhogy az akkori tudásommal és addigra már jobb felszereléssel csak nekiveselkedtem ennek az egésznek. Akkor készült az első sorozat, akkor találtam ki, hogy lehet csinálni hóesést, vízbefröccsenést, és váratlanul tök nagy sikere lett. Szerették az emberek, és a szakmai ismerősök sem úgy álltak hozzá, hogy mi ez a gyerekes izé, hanem hogy milyen jópofa. Ekkor jöttek az első interjúk, cikkek, első tévészereplés, és hát azóta ez az egész folyamatosan halad tovább.

Sosem az volt a lényeg, hogy ebből pénz legyen, vagy cikk, vagy bármi, imádom ezt csinálni, ha nem nézné senki, akkor is csinálnám, mert egyszerűen szeretem. Persze ezen felül nagyon jó, örülök neki, hogy tetszik az embereknek. Meg hát a fotózáson belül ez egy viszonylag friss műfaj, és az mindig jó, ha valami olyasmit csinál az ember, amit még csak kevesebben. Fotózáson belül ez nagyon nehéz, mert már mindent fotóztak, és nyilván ezt sem én találtam ki. Tehát nem arról van szó, hogy én találtam fel a spanyolviaszt, inkább csak azt mondanám, hogy itthonra én hoztam ezt be jobban a köztudatba. Nyilván nem én voltam az első, akinek eszébe jutott, hogy Legot fotózzon, csak így, hogy már munka szinten, megjelenésekkel meg hasonlókkal.

A Lego Magyarországgal évek óta jó a kapcsolat, velük dolgoztam együtt már korábban is, talán a második évemben. 2016-ban indult az első sorozat, és már következő év elején volt egy kisebb megkeresés részükről. Utána meg Instán meg mindenhol jelölgettem a Legot, de nem nagyon volt semmi válasz, nem sikerült beljebb jutni. Először Twitteren válaszoltak egy posztomra, utána Instán is kommenteltek, végül bekérték a Lombházas képet, mert megosztanák. Na mondom kész, ez a csúcs, ez óriási, hatalmas álom. Később 2021 elején kaptam egy emailt egy nagyon fura nevű úriembertől Lego kampány tárggyal.

Ez volt az az év, mikor még nem volt semmi konkrétum, csak nagyon nagy vonalakban megkérdezték, hogy lenne-e kedvem részt venni egy Lego Star Wars kampányban. Nagy duzzogva azt mondtam, hogy rendben [nevet]. Ez volt az az email, ami a semmiből jött, de egy 5 éves munkának az eddigi legnagyobb gyümölcse. Nyilván nem ez a dolgok csúcsa, meg nem itt van vége az egésznek, fogalmam sincs, mi lesz a következő nagyobb dolog. Számomra viszont ez mindenképp egy óriási mérföldkő, hogy megcsináltuk a Lego Star Wars This is how we play kampányt, és utána még egy Halloween sorozatot.

A Lego City szettektől mi vezetett a Lego Star Wars készletekhez?

Igazából ez a kettő mindig párhuzamosan ment, a Lego Star Wars volt mindig is a szívem csücske, az egyik első nagyobb készletem is egy X-Szárnyú volt. A Cityt azért szerettem, mert abból tudtam megépíteni a környezetet, a kis házakat, vagy akár egy bázist. Igazából csak így jött, hogy ezek tetszenek. Például a Bionicle vagy a Ninjago sosem vonzottak, de ezek, amikből tudtam úgymond építeni, meg később fotózni. Jó, Star Wars-t nyilván a saját világán belül, de a City alkalmas volt arra, hogy bármilyen szituációt be tudjak rendezni, legyenek olyan figurák, járművek, házak vagy hasonlók. Persze ezt akkor még nem tudtam, de utólag már igen, hogy ezért is jó, hogy ezeket gyűjtöttem.

Akkor valamennyire tudod ötvözni a kettőt?

Ha nem is egy képen, hókotrót például nem raktam még be egy űrhajó mellé, de különálló képeknél, ha olyan téma volt vagy olyan ötlet, akkor azért volt hova nyúlni.

Én azért elképzeltem egy hókotrót a Hothon egy lépegető mellett, és egész jó fotók lennének :) 

Nem mondom, hogy nem lenne jó fotó, semmi probléma nincs vele, mindent lehet csinálni. Inkább csak ezzel a kettővel volt a legtöbb lehetőségem.

Szinte kötelező jelleggel fel kell tennem a kérdést: melyik a kedvenc szetted?

Áh, ez nehéz, ez nehéz dolog! Igazából tudok rá válaszolni, de nem úgy, hogy EZ. Ami a legkülönlegesebb számomra, az egy mocsok régi X-Szárnyú, még a 2000-es évek elejéről. Nem azért, mert az egy hú de extra szett, hanem mert az volt az első Lego Star Wars szettem. Karácsonyra kaptam egy Snowspeederrel, és négy órán keresztül építettem. Az volt az első, mikor azt mondtam, elkezdek Legot gyűjteni. Akkor kezdtem el nézni a Star Warst is, abban az évben kattantam rá, talán harmadikos voltam. A készlet a mai napig kint van a polcon, nekem különleges.

Ha magát a szettet nézzük, akkor a Lombházat nagyon nagyon szeretem, az egy betyár dolog. Mellette ott a Saturn V, azt azért is nagyon szeretem, mert pont egy Lego Magyarországnak készült együttműködéshez beleástam magam a Holdraszállásba, és az egyik kedvenc képem is vele készült.

Bontatlanul még itt áll a Harry Potter ikonok, a Jóbarátok két apartmanja meg a pick-up truck, ezekről nem tudok nyilatkozni amíg nem raktam őket össze, de biztos vagyok benne, hogy szuperek lesznek. Itt van még a Kovácsműhely is, azzal sem tudtam még sajnos fotózni, pedig nagyon régóta erre várok. 

Nagyjából ez a három az, amit kiemelnék, és az Ideas szetteket összességében nagyon szeretem, onnan olyan cuccok jönnek ki, hogy nem hiszem el.

Mennyi időt töltesz ezzel az egésszel? Mármint Lego fotózással?

Ez változó, ha van egy olyan projekt, amin konkrétan dolgozom, akkor folyamatosan. Vegyük például a dán Legos témát, ott ráálltam és egy-két hétig minden nap csináltam, mentem, stúdió, pakolás, forgatás, fotózás, utómunka, szóval az folyamatosan ment. Ott egy-egy kép több volt, mint egy nap, főleg a képek összetettsége és az új objektív miatt. Sokszor úgy volt, hogy elkezdtem, felépítettem hozzá a nagyjából díszletet, megnéztem a fényeket meg ilyesmi, és csináltam egy kvázi vázlat képet. Azt hazavittem, megnéztem mit lehet belőle kihozni utómunkával, meg hogy néz ki egyáltalán, ha nagyjából megcsinálom. Aztán másnap pedig megcsináltam a végleges képet, amikor már tudtam, hogy igen, ez lesz a jó irány, megnéztem az első képeken, mi nem volt jó, kijavítottam, és úgy készültek el a végleges képek.

Nyilván azért öt év után elég sok minden megy már rutinból, a havas képeket már elég hamar meg tudom csinálni, ami nem is tudom, hány óra volt anno, azt meg tudom már csinálni fele idő alatt. Vannak olyan szituációk, amiket rutinból meg tudok csinálni, amiről tudom, hogy jó lesz. Aztán persze ha van valami komolyabb projekt, vagy valami izgalmas dolog, akkor megpróbálok valami újat is csinálni, valami újszerűvel előrukkolni. Ez szükségszerűen hozza magával azt is, hogy sokszor belefutok egy olyan problémába, amivel előtte még nem találkoztam, és ugyanúgy órákat, vagy egy napot szenvedek vele, mint amikor először csináltam ilyet. Minden nagyobb sorozatban van egy olyan kép, amivel eszméletlenül meggyűlik a bajom. 

Van még időd bármi más hobbira a Lego és a fotózás mellet?

Az az érdekes, hogy a fotózás meg ez az egész hobbinak indult. Igaz, hogy baromi rég, de sokáig nem akartam fotós lenni, még akkor sem, amikor már évek óta fotóztam. Aztán úgy hozta az élet, hogy a média, videóvágás, fotózás vonal annyira felerősödött, annyira imádtam csinálni, hogy ez lett a munkám is, függetlenül a Legotól. 

Ugyanakkor nekem ez az egész világ, amit felépítettem a bloggal, YouTube-bal, videókkal az ugyanúgy kitölti az életem nagy részét is, szabadidőmben is ezzel foglalkozom. Meg hát a különböző közösségi csatornák miatt szükség is van tartalomgyártásra, ami nyilván megint idő. 

Amit még nagyon szeretek, az kimenni akár a barátokkal vagy barátnővel túrázni, kirándulni egy kicsit, sütögetni a szabadban. Szoktam néha horgászni is öcsémmel, biciklizni is nagyon szeretek - sajnos most épp ellopták a bringámat, de amúgy mindenhova azzal mennék, nagyon jó helyszínek vannak erre nálunk a környéken. Szeretem a videójátékokat is, mint a Rocket League vagy a LOL.

De tényleg, a fotózásnak annyiféle válfaja van, és annyival foglalkozom én is, hogy sokszor a szabadidőt is ez teszi ki.

Van-e valamilyen tanácsod azoknak, akik most akarnak elkezdeni Lego fotózással foglalkozni, és fogalmuk sincs, mit csináljanak?

Van, mégpedig az, hogy ha valaki egyáltalán nem fotózik, akkor nem szoktam tanácsolni egyből a toy fotót, mert ahhoz, hogy abból egy értékelhető, jó eredmény legyen, ahhoz már tisztában kell lenni a fotózás alapjaival, a világítás alapjaival, plánozással, történetmeséléssel, és egy kis díszletépítéssel is. Az biztos, hogy tudni kell, hogy is kell kezelni a fényképezőgépet, hogy mi a záridő, a blende, az ISO, meg hogy az ember érezze, hogy működik a fény, hogy kell bevilágítani az egészet. Én is igyekszem olyan fényekkel bevilágítani a dolgokat, amit például a filmekben is használnak. Nyilván nem lehet portrét világítani egy Lego figurára, mert nincsenek olyan vonásai, de elviekben hasonló a koncepció.

Ami nálam például nagy áttörés volt, meg a “na basszus, ezért néz ki így”, azt alapvetően a stúdiós meg világítástechnikai tapasztalatokból és tanulmányokból raktam össze. Tehát ez nem olyan téma, ami kezdőknek való, mert az elején biztos, hogy nem lesz olyan. Amivel persze nincs probléma, csak ezt azért tudni kell, és ne keseredjen el. Nem azért nem olyan a kép, mint amilyet látott vagy szeretett volna, mert béna, csak rutin kell hozzá, kis gyakorlás és sok türelem. 

Kik azok, akiket Te követsz a Lego fotósok, videósok közül?

Az egyik nagy inspirációm, akinek először láttam a képeit, meg szerintem az elsők között kezdte el ezt az egészet, az egy finn játékfotós, Vesa Lehtimäki, ő nagyon profi. Már beszéltünk is többször, ő is követ engem, és kaptam tőle is pozitív visszajelzéseket, ami tök jó, mert hát mégis az ő képeit nézve kezdtem el, most meg tényleg többször beszéltem is vele. 

Ott van még Samsofy, egy francia fotós, ő kicsit zárkózottabb, felvettem vele is a kapcsolatot, de nem annyira sikerült. Kicsit művészlélek, másképpen műveli ezt az egész dolgot.

Instagramon egész jó toy photo közösség van, nem is olyan kicsi, és nagyon ügyes fotósok vannak. A nevét nem mindenkinek jegyeztem meg, de nagyon szép munkáik vannak. Itt már nem csak Legora kell gondolni, hanem például nagyon szépen kidolgozott akciófigurákkal dolgoznak, és brutálisak a képek, néha tényleg olyan, mintha egy filmből lenne.

Mi lenne az az álommunka, az a Legos megkeresés, amit a legszívesebben fotóznál?

Nyilván benne van, hogy valami mindennél brutálisabb szettel, de azt mondanám, hogy ennél is fontosabb, hogy kialakuljon valamiféle rendszer. Mondjuk ha azt mondanák, hogy egy éven keresztül havonta vagy kéthavonta csináljuk csak két-három képet vagy valamit. Ebben az évben már nagyon sok megkeresésem és megrendelésem is volt már, nem csak Legoval, dolgoztam autómárkával, csináltam gyurmából figurát, amiből promó készült, szörny figurákkal is csináltam reklámfotót, szóval nagyon sokféle dolog készült, és ezért is szeretem ezt, mert nem csak a Lego, hanem mindig van valami más kihívás. 

Mindenképp az a végső cél, hogy ez valamikor egy teljes főállás legyen. Ha a Legoval sikerülne egy hosszú távú, rendszeres projektet elkezdeni, akkor azt mondanám, hogy oké, biztos mindig van feljebb, de azért ez most elég frankó.

Felhasználóink hozzászólásai

aliana irta 7 hónapja

Nagyon bírom az ötleteit, látásmódját. Instán már egy ideje követem :)

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

76205

Gargantos leszámolás

264 db

3 db

60327

Nagyszerű járművek Lószállító

188 db

2 db

60319

Tűzoltóság Tűzoltás és rendőrségi hajsza

281 db

3 db

10781

Pókember Techno Trike háromkerekűje

52 db

2 db

60326

Piknik a parkban

147 db

1 db

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve