Túl a LEGO-s instrukciókon - interjú a MOC világából

írta Gerencsér Máté8 hónapja02Megosztás

A Lego világában nemcsak az építés miatt szerettem bele, hanem egy remek közösségbe is belecsöppentem. Rengeteg ismerőst és barátot szereztem az évek alatt, akik különböző területeket képviselnek a Lego gyűjtésben. Gondolok figuragyűjtésre, készletek gyűjtésére, esetleg Moc-olásra. Most nézzünk bele egy kicsit a Moc világába! Tartsatok velem! Interjú alanyom nem más, mint Miskolczi Dániel.

Ki is az a Miskolczi Dániel?

Dani egy fanatikus Star Wars fan, aki rajongását kiegészítve Lego téren is egy egyedi gyűjteménnyel büszkélkedhet. Rengetek készlettel rendelkezik, a gyári készletek mellett, szívesen épít és tervez saját járműveket, droidokat, valamint kisebb diorámákat.

Mi szippantott be a Lego világába?

Gyerekkoromban élte fénykorát a GTA: San Andreas, valamint a GTA: Vice City, így tombolt az autók iránti rajongásom. A Lego City-vel kezdődött minden: jöttek a jobbnál jobb és menőbb autók és persze mindegyik kellett. Az évek alatt viszont ez a fajta rajongásom alább hagyott és inkább a Star Wars világa fogott meg, amiben jelenleg is mozgok és tevékenykedem. Gondolom nem lep meg senkit, hogy az összes filmet, sorozatot kívülről tudom.

Mi tetszett meg ebben, az egészben?

A Lego olyat tudott mutatni, amit korábbi játékok soha. A gyerekkoromban vett 10-20 éves készletek elemei ugyanúgy csatlakoztathatóak az újakhoz. Ez a rendszer fenomenális és ebbe rögtön nagyon beleszerettem. 

Elsősorban készleteket gyűjtöttél és utána gondoltad át, hogy inkább magadnak építesz? Honnan jött a MOC-olás?

Ahogy korábban említettem, a rajongásom City-vel kezdődött, amit egy idő után az SW világa váltott. Sajnos, mint sokan tudjuk a Lego nem egy olcsó játék és hobbi. Az életemben volt egy időszak, amikor nem engedhettem meg magamnak a nagy készleteket, tartanom kellett a limitet. Ebben a korszakomban jött az ömlesztett Lego vétele, mivel rengeteg elemem volt pluszba. Szortírozni kezdtem, és hogy ne legyen csak úgy önmagában, elkezdtem építeni magamtól: ekkor kezdődött el minden. 

Mi volt az első saját építésed vagy tervezésed?

Az első építésem/próbálkozásom egy Droideka volt. Olyan jónak gondoltam, hogy Rebrickable-ra fel is töltöttem! Amit meg is osztanék veletek: https://rebrickable.com/mocs/MOC-21453/sokka94/midi-scale-droideka/?

Hogy áll a gyűjteményed?

Szerencsére nem panaszkodhatom, egész jól áll a gyűjteményem. Ha a gyári készleteket nézzük, akkor 300+ szettel rendelkezem és ha a MOC-jaimat nézem 12-15db van jelenleg. Itt meg is jegyezném, hogy nem a darabszámra megyek rá, hanem a minőségi építményekre! Legyen az egy mini hajó vagy egy Acclamator.

Nézzünk meg pár MOC-ot, ami Dani Instagram-ján is elérhető folyamatosan! (Instagram)

  • Toscan Q8 Starfigter

  • AT-DT

  • Slave 2

Melyik projektedre vagy jelenleg a legbüszkébb?

Ha választanom kéne, akkor az Acclamator osztályú rohamhajót mondanám! A tervezése több hetet igénybe vett és végül kb. 2500 darabból össze is állt a hajó. Végleges méretét tekintve a hajó 67 cm hosszúra, 22 cm magasra és 32 cm szélesre sikeredett. Tényleg az egyik legjobb lett!

Figurákat is gyűjtöd, vagy csak szimplán ami a készlethez „esik be”?

Tudom, hogy a gyűjtés mindenkinél mást jelent, valaki figurákat vagy járműveket gyűjt csak, de én mindent szeretek. Mivel rengeteg ömlesztett Lego megy át a kezeim közt, így előfordul, hogy komplett szetteket vagy csak egy készlet darabját találom meg. Összességében nézve, bármi jöhet, ami Star Wars!

A Star Warson kívül gyűjtesz/építesz valamit?

Gyerekkoromban, mint korábban említettem, City témán belül mozogtam, de jelenleg a Star Wars-on kívül nem gyűjtök mást és nem is építek egyéb témában.

A jelenlegi projektedet elárulod?

Két projekten dolgozom most:

  • Geonosis-i droidgyár
  • Venator osztályú csillagromboló

Egyiket se tervezem kicsinek, így ezek hosszú távú projektek lettek. Mindegyik kezdeti fázisban van, lassan-lassan haladok velük. Hisz nem a mennyiség, hanem a minőség számít!

A Venatorral most a váznál tartok, tervezgetem és építem, a droidgyár előrehaladottabb fázisban tart, sok ismert jelenet alapja megvan.

 

Miket tervezel idén megvalósítani, illetve beszerezni?

A legfontosabb számomra az új Mandalorian szettek beszerzése, valamint az UCS AT-AT lépegető megvétele! MOC-okat tekintve pedig haladni szeretnék a futó projektjeimmel.

Készletek amiket tervezek beszerezni:

75310

Párbaj a Mandalore™ bolygón

LEGO Star Wars

147 db

5 db

75311

Birodalmi páncélos martalóc

LEGO Star Wars

478 db

4 db

75312

Boba Fett csillaghajója™

LEGO Star Wars

593 db

2 db

75316

Mandalóri csillagharcos™

LEGO Star Wars

544 db

3 db

75314

The Bad Batch™ támadó shuttle

LEGO Star Wars

969 db

5 db

Milyen jövőre néző terveid vannak? Van konkrét cél, amit szeretnél elérni, vagy csak szimplán saját örömödre csinálod?

Egy összetett kérdés ez számomra! Szeretném megvalósítani azt a célomat, hogy a Lego-nak dolgozhassak, promózhassam a termékeiket…stb. Elsősorban amúgy saját szórakoztatásom céljából építek, Lego-zok. Úgy gondolom, a munka és egyéb teendők mellett néha jó kiszakadni a monoton, rohanó világból és leülni egyet a Lego-s szobába építeni! 

Köszönöm az interjút Dánielnek és sok sikert kívánunk a továbbiakban, valamint köszönjük a Droideka leírását, valamint várjuk a többi építményed digitális leírását!

Képek forrása: Miskolczi Dániel Instagram-ja, valamint google.com

Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

76205

Gargantos leszámolás

264 db

3 db

60327

Nagyszerű járművek Lószállító

188 db

2 db

60319

Tűzoltóság Tűzoltás és rendőrségi hajsza

281 db

3 db

10781

Pókember Techno Trike háromkerekűje

52 db

2 db

60326

Piknik a parkban

147 db

1 db

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve