LEGO karácsony sincs Kevin nélkül

írta Gáspár Balázs9 hónapja06Megosztás

Aki hozzám hasonlóan a kilencvenes években nőtt fel, annak nem lehet ismeretlen a „hólapátos hentes”, a „vízi naplopók” neve, valamint a „Szennyes lelkű angyalok” című film. De ha nem lenne ismerős egyik sem, akkor elárulom, hogy egy közös tulajdonságuk biztosan van, mégpedig az, hogy az 1990-ben az Amerikai Egyesült Államokban bemutatott Home Alone című filmben játszottak kulcsfontosságú szerepeket. Vagy ha magyarul többet mond valakinek, akkor a Reszkessetek, betörőkben. Nem tudom megmondani pontosan, hogy én mikor találkoztam először ezzel a címmel de az biztos, hogy az egyik legelső VHS kazettás filmje volt a családnak. Igazi családi film volt vagy ezerszer láttuk és még ezredjére is tudtunk drukkolni a kis Kevin McCallisternek. Az ikonikus mondatokat még a mai napig is fejből tudom.

A film történetébe nem mennék bele részletesebben, mert ugyebár napjainkban „Nincs karácsony Kevin nélkül!” szállóigét harsogja az összes, valamire való kereskedelmi csatorna, szóval az, aki az elmúlt közel 30 évet nem egy kő alatt töltötte, biztosan ismeri, sőt már talán meg is unta. Ellentétben velem és Alex Storozhukkal, mert ha más nem is, mi ketten még mindig nagyon szeretjük ezt a filmet.

Kicsoda is Alex Storozhuk? A fiatalember egy ukrán származású fan designer, aki megalkotta Kevin McCallister és családja filmbéli házát, és feltöltötte a LEGO Ideas rendszerébe. Hamar kiderült az is, hogy nem csak én és Alex, valamint családja rajong ezért a kilencvenes évek béli filmért és annak fő helyszínéért a McCallister házért, hanem a LEGO rajongók is. Az ötlet rövid időn belül elérte a tízezer szavazatot, így bekerült abba a bűvös kalapba, amelyből a LEGO kiválasztja azokat, amelyekből aztán hivatalos készletet is készítenek. Első tervek elnyerték a LEGO tetszését is, ezért Antica Bracanov, Enrique Belmonte Beixer, valamint Kristern Bay Nielsen kapta meg a projektet, hogy megtervezzék és összeállítsák a nemrég megjelent Home Alone készletet.

A bejelentés pillanatától kezdve nagyon vártam a megjelenést, hiszen rettenetesen tetszett már az eredeti ötletben szereplő ház is és kíváncsi voltam mit hoz ki belőle a LEGO. Ha eddig eljutottál, akkor szerintem már rájöttél arra, hogy óriási Reszkessetek betörők rajongó vagyok. Pontosan ezen okból kifolyólag, az elvárásim is nagyok voltak a készlettel szemben. Ennyi bevezetés után lássuk, mit is kaptunk.

Doboz és az összerakási útmutató

Már első ránézésre látszik, hogy ez nem egy kicsi készlet, ugyanis a doboz méretei 57,8x47,6x16,6 cm. Kívülről a már megszokott 18+ -os készletekre jellemző dizájnt kapjuk: fekete doboz, alján egy színes csíkkal, ami ebben az esetben zöld árnyalatot kapott. Az elülső részen megtalálható maga a készlet képe lilás ragyogással körbe véve, valamint egy kis hóeséssel. Ezen kívül a LEGO és a Home Alone logók, valamint az Ideas felirat és a szokásos jelölések találhatók meg. A doboz hátoldalán láthatjuk a házunkat szétnyitva, így bepillantást kapunk a belsejébe, és megtalálunk pár referencia képet is, amit a film ikonikus jelenetei alapján állítottak össze.

A dobozt kinyitva kapjuk meg a 24 zacskót, amely 3955 darab elemet rejt. Ezzel az elemszámmal jelenleg a legnagyobb darabszámú LEGO Ideas készlet, amelyet kiadott a cég. Mindezek mellett megtaláljuk a külön becsomagolt összerakási útmutatót, valamint két igen nagy matricaívet is. A készlet méretéhez megfelelő vastagságú füzetet kapunk, amely szinte már könyv, a maga 474 oldalával. A felépítése megegyezik az össze Ideas készlet összerakási útmutatójával, vagyis az elején kapunk némi plusz információt a készletről és annak tervezőjéről, valamint azokról a LEGO dizájnerekről, akik a végleges készletet megálmodták. Ezek után következik az építés folyamata, amelyet hat fő részre lehet bontani. Mielőtt erre rátérnénk, itt jegyezném meg érdekesség képen, hogy ennél a készletnél az összerakási füzet elején nem a készlet képét találjuk, hanem Kevin védelmi tervének rajzát, amit a filmből is ismerhetünk.

Építés és kialakítás

Az első zacskóból építhetjük meg Harry és Marv karakterét, valamint a két rabló furgonját. A figurák jellemzésére később visszatérek, most nézzük magát a teherautót. Teljesen átlagos furgont kapunk, amely tökéletesen visszaadja a filmbeli jármű kinézetét. Matricákkal megkapjuk az oldalsó feliratokat is, amelyek ugyan azok, mint a filmben. Hat LEGO egység szélességű méretben épült az autó, amelybe simán be lehet ültetni mind a kettő figurát. A furgon raktere nyitható, és találunk benne egy ládát, amelybe az összelopott szajrét gyűjtik a fiúk. Ezek között találjuk meg az első referenciát is, ugyanis az egyik darab egy aranyozott vízcsap, amely a rabló párosunk gúnynevére utal, vagyis a „vízi naplopókra”. 

  

A kettes és a hármas számú zacskó elemeiből építhetjük össze a ház alagsorát, valamint az előkertet. Az imitált pince rész rejti azt az egyszerű mechanikát, amely a földszint forgó elemeit kelti életre, valamint az egész készlet alapjául szolgál. Az előkert rész meglehetősen kicsire sikerült, mármint a filmhez képest, de sokat ad hozzá a készlet megjelenéséhez.

A négyestől egészen a tízes számú zacskóig találjuk meg azokat az elemeket, amikből a házunk földszintjét és annak berendezéseit készíthetjük el. Itt említeném meg, hogy maga az épület felépítése nagyon hasonlít a moduláris házakéhoz, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a jobb betekintés érdekében az első homlokzati rész nyitható kialakítást kapott.

A földszinti részen találjuk meg a nappalit, az étkezőt és az előszobát a lépcsőházzal. Minden helyiség teljesen berendezett, mondhatni a végletekig kidolgozott. A nappaliban megkapjuk McCallisterék karácsonyfáját, a filmből jól ismert fotelt, amiben Kevin a temérdek jégkrémet tömte magába és amiben elhangzanak a szállóigévé vált mondatok miszerint „Degeszre zabálom magam és közben mindenféle mocsadékot nézek. Gyertek elő, ne hagyjátok”. A LEGO verziójában ez így nem pontosan állja meg a helyét, ugyanis a helyiségben nincs egy tévékészülék sem. Helyette viszont megtalálható az a kis vonat, amely a film szerint Michael Jordan életnagyságú kartonfiguráját viszi körbe-körbe, ezzel is megtévesztve a betörőket, hogy a ház nem üres. A már előbbiekben említett mechanika egyik része pontosan azért felel, hogy a LEGO verzióban is körbe-körbe menjen az a kis vonat a kosaras képével, amelyet itt matricaként tudunk felragasztani. Az említett berendezési tárgyakon kívül még található a szobában egy nagyon szépen kidolgozott kandalló is, amelyen ott lógnak az ajándékoknak szánt zoknik.

Térjünk át a másik nagyobb helyiségre, amely az étkező. Itt megtaláljuk az étkező asztalt, amely mellé négy széket kell összeépíteni. Itt is elmondható, hogy minden a végletekig kidolgozott, nagyon aprólékos és minden berendezési tárgy egy referencia a filmből. Az étkezőben találjuk meg a már említett mechanika második elemét, amely a lemezjátszón forgó mellszobrot ábrázolja. Ez szintén a betörők megtévesztését szolgálta a filmben.

A földszint utolsó helyisége az előtér a lépcsőházzal. Itt azt a jelenetet kapjuk meg, amikor Kevin a szánkójával a lépcsőn próbál lecsúszni. A filmben ez sikerül is neki, viszont LEGO Kevinek ez valahogy nem akar összejönni, ugyanis legalább százszor próbáltam, de nekem nem sikerült reprodukálni a jelenetet. A lépcsőfeljáró fala tele van a család fényképeivel, amiket szintén matricákkal oldott meg a cég.

Ezek után következik az első emelet építése, amelyhez az elemeket a tizenhatos zacskóig bezárólag találjuk meg. Először össze kell építeni a szint padlóját, majd erre építjük fel a lépcsőház következő részét és az emeleten található helyiségeket. Itt a lépcsőházon kívül három helyiséget találunk: Kevin szüleinek hálószobáját, a fürdőszobát, valamint Buzz szobáját, aki Kevin bátyja. A kis helyiségek nagyon ötletesen vannak kialakítva és berendezve. Például nekem nagyon tetszett az a megoldás, ahogyan a kézmosót kellett megépíteni. Ezt a LEGO egy fejjel lefelé beépített elemmel oldotta meg, amelyet eredetileg járművek tető kialakításához szoktak használni.

Buzz szobájában találunk szintén egy referenciát, a leszakadó polcok képében, ami hála Istennek ez működik is, nem úgy mint az említett „lépcsőszánkózás”. Ebben a szobában még megtaláljuk a petárdákat, valamint a báty barátnőjének képét is. A következő filmes utalás a szülök szobájához kapcsolódik, ahova az ébresztőórát kell megépítenünk, amely a film elején a bonyodalmakat okozza. Ugyanis, a történet szerint az éjszakai vihar áramkimaradást okoz, amitől az óra a 12:00-ás állásban ragad, így Kevin szülei elalszanak reggel. A 12:00 számokat egy matricával helyezzük el az épített kis órán.

Ezen a szinten kapunk még két utalást a filmből: az egyik a festékes vödrök, vagyis csak egy vödör és a LEGO mentségére legyen mondva, a hely hiány miatt nem is fért volna el kettő, a másik pedig Buzz tarantula pókja, amelyet a lépcsőfeljáróba kell beépíteni.

A tizenhetes zacskótól kezdve tudjuk összeépíteni a ház tetejét, ahol a tetőtéri szoba található, ahova a történet szerint Kevint zárták az esti veszekedés után. Az épület ezen része is szépen kidolgozott és rengeteg referenciát tartalmaz az eredeti filmből. A tetőszerkezet ötletesen van megoldva, ugyanis szinte teljes egészében kinyitható, így az itt található tér könnyedén hozzáférhető. A tetőtéri szoba berendezései között megtalálhatjuk az építési útmutatón már feltüntetett védelmi tervet, amit szintén matricával oldottak meg a készletben.

A huszonegytől a huszonhármas zacskóig kapjuk meg azokat az elemeket, amiből a ház konyháját és a kazánház részét tudjuk összerakni. Ezt egy különálló részként álmodták meg a LEGO tervezői, de könnyedén a házhoz lehet csatlakoztatni és kellően szilárdan a helyén is marad. Azt a kazánt építhetjük össze, amelytől Kevin mindig félt a filmben, az én véleményem szerint, nagyon szépen és részletesen van kidolgozva, a cég tervezői még azt is megoldották, hogy világítson, mintha égne benne a tűz. Szintén ehhez a házrészhez kapcsolódik a „vasaló ejtő” csapda is, amit szintén ötletesen kivitelezett a LEGO. A konyhában még számtalan referenciát fedezhetünk fel, kezdve a pizzás dobozokkal egészen az ajtó mellé felszerelt lángszóróig, amelyet természetesen nekünk kell összeépíteni.

A huszonnégyes zacskóból építjük meg a ház mögötti fát, amelyen Kevin lombháza található, és szintén ebben a zacskóban vannak azok az elemek is, amikkel a ház előkertjét kell befejeznünk.

A ház megépítése nagyon érdekesen lett kivitelezve, ugyanis minden szintnél elmondható, hogy kisebb-nagyobb paneleket kell először összeépíteni, majd ezeket illesztjük be a megfelelő helyre. Mikor a falak egy része elkészült, utána kellett megépíteni az adott szinten található helyiségek berendezési tárgyait, és ezek ténylegesen utólag kerülnek elhelyezésre. Az említett panelos megoldások miatt néhol elég sok lépés ismétlődik, ezzel kicsit unalmassá válhat az építés. Viszont ezt az unalmat hamar megtöri egy kis részlet kidolgozása, amely azonban már nagy koncentrációt igényel. Számomra ez a szett volt a legnagyobb elem számú készlet, amelyet eddig megépítettem, rengeteg részlet, sok apró elem. Ahogy már a cikk elején írtam 3955 darabból áll, amely nagyon szépen hangzik, meg az is, hogy ez a legnagyobb elemszámú Ideas készlet. Ezzel már csak egy baj van, hogy rengeteg elemet feleslegesen helyeztek el a készletben, ugyanis nagyon sok helyen tapasztaltam azt, hogy sokkal egyszerűben is meg lehetett volna azt a bizonyos részt építeni, és még a kidolgozottsága sem veszett volna el. Véleményem szerint, a LEGO tervezői mintha szándékosan rájátszottak volna arra, hogy ez legyen az eddigi Ideas készletek között a legnagyobb elemszámú. „Hogy ez vajon miért történhetett meg?”... erre majd az összegzésnél adok választ.

Figurák

És ennél a résznél jön a következő adag feketeleves. Ugyanis, ehhez a nem túlságosan olcsó készlethez mindössze öt(!) darab minifigurát kapunk. Meg kell említeni, hogy a filmben csak Kevin családja 10 főt számlál. De ha ettől a ténytől eltekintünk, és csak azokat a figurákat nézzük amelyet kapunk, akkor összességében elmondható, hogy remek a felhozatal. Megkapjuk a film valódi öt főszereplőjét, akik nem mások mint: Kevin, Kevin édesanyja, Harry és Marv a két betörő és nem utolsó sorban a szomszéd, akit csak a „Hólapátos hentes” néven emlegetnek a McCallister gyerekek.

A bemutatást kezdjük Kevin figurájával. Bordó, kötött mintás torzót kapott, amely elől és hátul is nyomtatva van, valamit két arckifejezéssel ellátott fejet, szőke haj elemmel. A lába közepes méretű, amely szintén egy kicsit érthetetlen számomra, de erre majd később visszatérek. Az egyik arcán mosolygós, a másikon pedig a félelem látszik. A figurához pluszba kapunk egy sapka és egy sál kiegészítőt is.

Az anya figurája is nagyjából jól hozza a filmbéli önmagát. Ennek a figurának is elől hátul nyomtatott torzója van. A fej ebben az esetben is két arckifejezést mutat, az egyik egy vidám, a másik egy megrémült. A haj elem lett a leggyengébb része a figurának, ugyanis ez se színben, se fazonban nem emlékeztet a filmbeli szereplő hajához.

Harry figurája tökéletesen visszaadja a történetben lévő karaktert. Megkapta a szürke öltönyét és az ikonikus fekete sapkáját is. A torzó ebben az esetben is elől és hátul is nyomtatott. A közepes lábelemet kapta meg, ugyan úgy mint Kevin, ezáltal ez a két karakter a készletben ugyan olyan magas. De a filmben ez nem volt így, hiszen Kevin egy gyerek, míg Harry csak Marvhoz képest alacsony. Véleményem szerint, ha ez a figura a közepes lábat kapta meg, akkor Kevin figurájának a legkisebbet kellett volna megkapnia, hogy film hű legyen. A minifigurához jár még egy feszítővas, illetve egy rendőr sapka is, ugyanis Harry a film elején rendőrként járja be a McCallister házat. Számomra az a tény, hogy csak egy sapkát kapunk a figurához eléggé kiábrándító, ugyanis a filmben teljes rendőr egyenruhát visel a szereplő. Érdekes számomra, hogy egy 95 000 Forintos készletbe nem fért bele plusz egy torzó.

Marv karaktere fenomenális, mondhatni nekem Ő tetszik a legjobban ebben a készletben, nagyon jól hozza a filmbéli szereplőt. Barna öltöny mintás torzója van, amely szintén elől és hátul is kapott nyomtatást. A fejelem két arckifejezést kapott, egyik variációban gúnyosan mosolyog, a másikban pedig azt az arcot kapjuk meg mikor fejbe vágta a vasaló. Ehhez a minifigurához is kapunk egy feszítővasat kiegészítőként.

Az utolsó figura a szomszéd karaktere, akit csak a „Hólapátos Hentes” néven emlegetnek. Viszont a filmben elhangzik a rendes neve is, aki emlékszik rá az írja be a cikk alá kommentbe. Egy sima fekete kabát nyomtatást kapott a torzója. A figura egy elég mogorva fejet kapott, mondjuk ezt annyira nem látjuk, ugyanis eltakarja a méretes szürke szakáll elem. A szakállához hasonlóan a haja is szürke színű lett. Kiegészítőként kapunk hozzá egy lapátot is. A kukája is megtalálható a készletben, de ezt érdekes módon a LEGO, a ház hátsó bejáratához tervezte beépíteni. Ebbe a kukában található Kevin repülőjegye, ami teljesen értelmetlen referenciaként szolgál, ugyanis a filmben a konyhában található szemetesbe került - szerintem a készlet tervezőinek figyelmesebben kellett volna megnézniük a filmet.

Összegzés

Ahogy azt a cikk elején leszögeztem, eszméletlen nagy rajongója vagyok ennek a filmnek, és nagyon vártam ezt a készletet. De miután összeépítettem, kicsit felemás érzések kavarogtak bennem. Nem tudom azt mondani, hogy ez egy rossz készlet, mert nem az, viszont számos hibája van LEGO-s és rajongói szemmel nézve is.

Kezdjük a LEGO-s hibákkal: szerintem feleslegesen nagy az elem szám, ahogy ezt már korábban megemlítettem. Véleményem szerint nettó pénz lehúzásként került ebbe a készletbe ennyi építő elem, meg azért, hogy el lehessen mondani, hogy ez a legnagyobb Ideas készlet, hátha így jobban megveszik majd. Ezzel szemben a minifigurákat kispórolták a készletből (mivel csak ötöt kapunk hozzá), hiszen egy olyan házról készült, amiben nyüzsögtek az emberek. Értem én, hogy ez az öt figura valójában a főszereplő, de akkor is.

A film rajongójaként is számos problémát tudok felhozni. Nagyon örülök, hogy a LEGO a lehető legtöbb utalást bele zsúfolta ebbe a készletbe a filmből, de legtöbb esetben ez zavaró volt számomra. Ugyanis, a filmben eltérő időben jelennek meg ezek a történetmenetben. Például a nappaliban lévő kis vonat nem egy időben szerepel a karácsonyfával és az alatta lévő ajándékokkal, valamint díszekkel és ezt a sort hosszan folytathatnám. A ház mérete sem felel meg a filmbeli méretnek, ugyanis a filmbeli háznak a földszintjén 6 ablak található a homlokzaton és nem 4.

Félreértés ne essék, ez nem egy rossz készlet, ahogy ezt már említettem. Nagyon jó építési élményt ad, sok érdekes megoldás található meg benne és nem mellesleg remek kiállítási darab. A film rajongói is remekül nosztalgiázhatnak vele a rengeteg referenciának köszönhetően. Mondhatni csak filmes pillanatokból áll az egész készlet.

Játékra ez a készlet szerintem teljességgel alkalmatlan a rengeteg apró részlet miatt. Az összerakása egy jó családi program lehet, ugyanis a szerkezete miatt akár többen is építhetik egyszerre annak ellenére, hogy csak egy összerakási útmutató található a dobozban. Ha letöltitek hozzá a digitális útmutatót, akkor már ez az akadály is elhárul, és remekül fogtok szórakozni. Én körülbelül 6 óra alatt raktam össze, de ehhez hozzátartozik az is, hogy én videóztam és fényképeztem is közben.

Összességében, ha a nem túl alacsony árral meg tudtok barátkozni, akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, a film rajongói számára szerintem egy elengedhetetlen relikvia. Mondjátok el ti is a véleményetek odalent a kommentekben, kíváncsi vagyok rá, hogy ti mit gondoltok.

Készlet értékelése

21330

Home Alone - Reszkessetek betörők

LEGO Ideas

3955 db

5 db

Építési élmény
4,0
Design
5,0
Ár-érték arány
5,0
Összpontszám
4,7

Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

76205

Gargantos leszámolás

264 db

3 db

60327

Nagyszerű járművek Lószállító

188 db

2 db

60319

Tűzoltóság Tűzoltás és rendőrségi hajsza

281 db

3 db

10781

Pókember Techno Trike háromkerekűje

52 db

2 db

60326

Piknik a parkban

147 db

1 db

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve