Már megint egy lombház? Vagy mégsem? Kalandozás a 100 holdas pagonyban

írta Gáspár Balázs2 hónapja4Megosztás

Lássuk, hogyan született meg és hogyan vált gyerekek és felnőttek kedvencévé majd egy LEGO készlet főszereplőjévé a világ leghíresebb „csekély értelmű” medvebocsa.

A történet 1920-ban kezdődött az Egyesült Királyságban. Ebben az évben született meg A.A. Milne fia Christopher Robin. A kisfiú 1921 augusztusában kapott egy plüss mackót, akivel elválaszthatatlanok lettek. Ez év karácsonyán kapott ajándékba egy plüss szamarat is. 1925-re a kisfiú plüssállat gyűjteménye egy malaccal és két kenguruval bővült. Egy állatkerti látogatás során nagy hatással volt Christopher Robinra a kert Winnie nevű medvéje ezért saját kis kedvencét átnevezte erre a névre.

Milne a fia és játékai kalandjairól kezdett rövid történeteket írni. Az első kaland, amely nem mellesleg a későbbi könyv első fejezete is lett 1925 karácsonyán jelent meg "The Wrong Sort of Bees" címen. A teljes történet 1926-ban jelent meg Winnie-the-Pooh címen, a könyvben az egymást követő fejezetek önálló kalandok, amikben csak a főszereplők azonosak.

Forrás: https://www.theguardian.com

Az író halála után regényét többször is feldolgozták, végül a szereplők felhasználásának jogát 1961-ben a Walt Disney stúdió vásárolta meg. 1977. március 11-én mutatták be Amerikában „The Many Adventures of Winnie the Pooh” címen a Disney 22. egész estés rajzfilmjeként. Az első film bemutatását követően több egész estés rajzfilmben és kisebb sorozatban is feldolgozták mackónk és barátai kalandjait.

Az elbűvölő történetek és a szerethető szereplők sok gyerek és felnőtt szívét elrabolták, nem volt ez máshogy Ben Alder és családja esetében sem. Ben és családja nem csak Micimackó kalandjait, de a LEGO-t is nagyon szeretik. Megépítették mackó erdei házikóját és alkotásukat benevezték a LEGO IDEAS pályázatra. Az ötlet osztatlan sikert aratott a LEGO-s közösségben is, elérte a 10000 szavazatot, amelynek köszönhetően bekerült abba a kalapba, amiből a dán cég tervezői kiválasztották, hogy hivatalos készletet készítsenek belőle.

Forrás: https://ideas.lego.com

Lássuk, milyen lett a 21326-os számon megjelent „Disney Winnie the Pooh” készlet, ami a 34. Ideas szett, amelyet megjelentetett a LEGO. Sajnos ez a megjelenés sem múlhatott el negatív visszhangok nélkül, de erre a későbbiekben részletesen ki fogok térni.  

Doboz

A most már szinte szokásosnak mondható fekete megjelenésű dobozt kapjuk, amely a 18+ készletek sajátossága, de ebben az esetben a háttérben kapunk egy kis fehérrel rajzolt részletet a 100 holdas pagony kerítéséből. A LEGO közösségben többen bírálják ezt a fajta doboz dizájnt, hogy túl puritán, unalmas. Én inkább a prémiumhatást látom benne, amely rögtön kiemeli ezeket a készleteket a többi készlet közül, jelezve, hogy igen ez egy gyűjtői készlet. 

A doboz mérete 37,8x25,8x6,75 cm, a súlya kb. 1,2 kg. Érdekesség még, hogy nem a szokványos nyitási módot kapjuk meg, hanem a dobozunk első lapját tudjuk felnyitni és így férünk hozzá az elemekhez, valamint az összerakási útmutatóhoz. Kinyitva tárul elénk a teljesen fekete belső, amely még jobban emeli a prémium érzetet.

Összerakási útmutató

Kifejezetten vidám összerakási füzetet kapunk a készlethez. A borítóján a minifigurákat látjuk egy szépen rajzolt háttéren. Kinyitva elénk tárul a 100 holdas pagony térképe, valamint információk és érdekességek az alapul szolgáló regényről és a szereplőkről. A füzetünket tovább lapozva megismerkedhetünk a fan tervezővel és a készlet megalkotásáért felelős LEGO dizájnerekkel is. Az összerakást segítő rész 141 oldalt foglal magába, az oldalak szép világos színűek így egyértelműen látszanak az instrukciók.

Minifigurák

A készlethez kapott minifigurák kapták a legtöbb negatív kritikát a megjelenés után. Szerintem alaptalanul, mert a LEGO kihozta a legtöbbet, amit egy Ideas készlet figurafelhozatalából lehetett. Az összes minifigura torzója egyedileg festett és külön hozzájuk formázott fejeket kapunk, valamint egy teljesen új fröccsöntött Füles figura is található a készletben.

Lássuk, mik voltak a közösség negatív kritikái a figurákkal szemben. Két szereplővel kapcsolatban mondtak legtöbbször véleményt, az egyik Micimackó a másik pedig Malacka figurája. Nagyon sok rajongó sérelmezte, hogy Micimackónak nincsen pocakja, voltak olyanok, akik egészen addig elmerészkedtek, hogy a LEGO egy „anorexiás” mackót adott a készlethez. Malacka figuráját pedig túl nagynak ítélték meg ahhoz képest is, hogy a legkisebb lábbal tervezték meg a karaktert. Akár igazat is adhatunk a negatív kritikát megfogalmazóknak, de ne felejtsük el azt sem, hogy az Ideas készletek mindig is a lehető legkevesebb egyedi alkatrészt tartalmazzák ezzel is alacsonyan tartva a szettek árát. Valószínűleg egy magasabb árat kapott volna ez a készlet is, ha egy egyedileg öntött Micimackó és Malacka figurát kapunk hozzá.

Mindent összevetve a figura felhozatal véleményem szerint jó. Mivel a fő karakterek felismerhetőek, szépen festett torzókat és jó kiegészítőket kaptak. Nagyon aranyos a külön ehhez a készlethez megalkotott Füles figurája is.

Építés

A dobozban az összerakási útmutató mellett hét zacskót és két kisebb matrica ívet találunk. Az 1-4. zacskóban található elemekből építjük meg az alapot, valamit a házikónak helyet adó fa törzsét és a kunyhó szétnyitható hátsó részét. Ezek után az 5-7. zacskó tartalmából lehet összerakni a fa lombját és a házuk tetejét.

A kunyhó alapja részletesen ki van dolgozva, találunk rajta gombákat, kis ösvényt az ajtóig, valamint egy épített csigát is. Ugyan ilyen részletességgel van kidolgozva a fa törzse és annak környéke is. A házikó belseje is tele van jobbnál jobb részletekkel. Az ajtó mellet megtalálható Micimackó tükre, valamint egy kis szekrényke, amely egy csészének és egy teáskannának ad helyet. Ezeken kívül a ház ketté nyitható részében az egyik oldalon helyet kapott mackó ágya, a másik oldalon a fotelje és mellette egy kis kályha. A falakon képek is találhatóak, ezeket matricákkal oldotta meg a LEGO ugyan úgy, mint a tükör tükröző felületét is.

Miután az első négy zacskóból elfogytak az elemek, jön az építés második fázisa. A kunyhó tetejének és a fa felső részének, valamint lombjának a megépítése. A házunk teteje szépen ki lett dolgozva, többféle színű és méretű „Slope 30”-as elemekkel lett megoldva. A fa törzsének befejezéséhez négy különálló darabot kell megépíteni majd összeilleszteni egymással, ez a megoldás is remek kis részleteket rejt és emeli a készlet kidolgozottságát. Viszont a lombok csatlakozását „Light Bluish Gray Plate 1 x 2 with Small Tow Ball Socket on End” elemekkel oldották meg, ami elüt a törzs színétől (ez a fajta elem sajnos nem létezik más színben így csak ezt használhatták). A lomb megépítésénél kezd kicsit unalmassá válni az összerakás, ugyanis ugyanazt az építési folyamatot kell megismételni hatszor. Összesen 72 darab „1 x 1 with 3 Leaves” és 24 darab „Seaweed, Coral” elemből állnak a lomb részei.

Összegzés

Mindent összevéve egy remek készletet kaptunk a LEGO-tól. Az alap ötletet nagyon jól alakították át végleges készletté. Az összeépítés szórakoztató, a lombok összerakását leszámítva csöppet sem unalmas. Az építést kicsit nehezíti, hogy nagyon sok apró elemet tartalmaz a készlet, de pontosan emiatt rengeteg jól kidolgozott része is van. Például nagyon aranyos részlet a fán elhelyezett két méh kaptár és a körülöttük lévő méhek (a méheket nyomtatott elemeken kapjuk). Nagyon sokat adnak hozzá a készlethez a kunyhó belsejében elhelyezett mézes csuprok, ezzel is utalva Micimackó csillapíthatatlan méz éhségére. Ezeken felül remek kiegészítők a ház előtt elhelyezhető épített fatörzs, amin Micimackó ülhet, valamint a kis tábortűz és a 100 holdas pagony tábla is.

Tíz perc híján 3 óra alatt építhető össze a készlet egy gyakorlott építő számára. Az építési időt a sok apró elem elhelyezése alaposan megnöveli. A témakörtől eltekintve ez egy ízig-vérig felnőtteknek szánt készlet. Játékra véleményem szerint szinte teljesen alkalmatlan a rengeteg apró alkatrész miatt, viszont remek dísze lehet egy nappalinak vagy egy íróasztalnak. Micimackó kedvelőinek ez bizony egy kihagyhatatlan készlet.

Az alábbi speed build stílusú videómban megnézhető a készlet bemutatása és összeépítése.

Jó szórakozást kívánok mindenkinek!


Készlet értékelése

21326

Micimackó

LEGO Ideas

1249 db

5 db

Építési élmény
4,0
Design
5,0
Ár-érték arány
4,0
Összpontszám
4,3

Felhasználóink hozzászólásai

hejamester irta 1 hónapja

A minifigurák miatt nekem kötelező :)

wegh irta 2 hónapja

Nagyon hangulatos kis szettnek tűnik.

Megepitem irta 2 hónapja

Nagyon szívesen, örülök hogy tudtam új dolgot mondani.

thecollector irta 2 hónapja

Köszi, még úgy is volt számomra a cikkben új infó, hogy megvan a készlet és olvastam a füzetet is.

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

43200

Antonio bűvös ajtaja

99 db

2 db

43202

A Madrigal család háza

587 db

3 db

43201

Izabella bűvös ajtaja

114 db

3 db

75313

AT-AT™

6785 db

9 db

40452

Roxfort™ Griffendél™ hálótermek

148 db

2 db

Reklám

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve