Élőben követtük az első LEGO konferenciát, a LEGO CON-t

írta Brickd Mike5 hónapja0Megosztás

Tegnap, június 26-án került megrendezésre az első LEGO konferencia, a LEGO CON, amely a koronavírus járvány következtében kizárólag online került közvetítésre. Magyar idő szerint este 6 órakor kezdődött, mi is begubóztunk a monitor elé, és kíváncsian vártuk, mit hoz nekünk ez az új kezdeményezés.

Mielőtt elkezdődött volna az élő közvetítés, az első röpke félóra egy előre rögzített felvezető műsor volt, ahol 5 AFOL (felnőtt LEGO rajongók, az angol Adult Fans Of Lego rövidítése) mutatta be munkásságát és a LEGO-val közös kapcsolatát. Az első Kevin Ulrich volt, aki LEGO makettekből készít stop motion animációkat. A stop motion kifejezés a képkockánként beállított és rögzítési eljárást jelent, amelyet később mozgóképpé dolgoznak össze. A hagyományos filmfelvétellel ellentétben itt nem valós időben megrendezett sebességgel kerülnek rögzítésre az események, hanem a mozgóképet alkotó összes képkocka egy-egy külön beállítást jelent, melyet állókép, azaz fotó formában rögzítenek. Majd az így keletkező állóképeket egymás után vágva, összeillesztve jön létre a mozgókép, animáció (forrás: Wikipédia).

Őt követte a sorban Inez Vasquez, aki kertészmérnök, és a Fülöp-szigeteken található őshonos növények makettjeit készíti el LEGO-ból. Bemutatta kutatásait, munkásságát és jó pár általa tervezett és készített készletet.

Inez után következett két MOC (My Own Creation, az az én saját alkotásom) tervező és építő, Richard Board és Flynn De Marco a Trickybricks-től, akik bemutatták legújabb készítményüket, az Empire Theather-t, amelyet ki is lehet nyitni, és számos, a színházakban, illetve mozikban látható terem is helyet kapott.

Hallhattunk tőlük jó pár építési tanácsot, hogy hogyan is érdemes hozzáfogni egy saját alkotás megépítéséhez. Őket követte Kat Harris, aki a testvéreivel épít szintén saját alkotásokat, amelyekből képeket és képregényeket is készítenek. Negyedik volt a sorban Donny Chen zongoraművész és tanár, aki a 21323 LEGO Ideas Nagy zongora tervezője és építője.

Bemutatta továbbá LEGO munkásságát, például megépítette LEGO-ból a saját házát is.

Ötödikként mutatkozott be Anna Bitanga, aki LEGO minifigurák fényképezésével foglalkozik. Bemutatta ő is a gyűjteményét és a munkásságát, illetve mesélt arról, hogyan is komponál meg egy-egy képet.

Hazánk is bővelkedik remek LEGO minifigura fotósokkal, nemrégiben Molnár Dániellel készítettünk interjút, ha még nem olvastad volna, és Téged is érdekel ez a téma, akkor eléred cikkünket az alábbi linken.

Az élő közvetítés a LEGO CON-ról

Az élő műsort Billundból, Dániából, a LEGO főhadiszállásáról közvetítették, a két fő műsorvezető Melvin Odoom és Michelle Khare volt. Sok színes program, interaktív részek, nagy bejelentések és érdekes témák jellemezték az adást, nézzük hát, melyek voltak a jelentősebb események.

Az első blokkban rögtön az egyik kedvenc témaköröm, az űr, és az űrrel kapcsolatos készleteket mutatta be George Gilliatt röviden, aki a LEGO űr témakörének egyik vezető tervezője.

A fő hangsúly azonban mégsem a nemrégiben megjelent 10283 LEGO Ideas A NASA Discovery űrsiklója szetten volt, hanem a még 2020-ban megjelent 60228 LGO City Űrrakéta és irányítóközponton. Ezt az űrrakétát ugyanis a NASA Artemis projektjéről mintázták és nevezték el (Artemis egyébként Apollo ikertestvére volt, az Apollo projekt volt az első, ahol sikeresen végrehajtották a Holdra szállást) és a 2020-as év legjobb játékának választották meg.

Bekapcsolódott a műsorba Mike Massimino is, akik korábban a NASA-nál volt asztronauta és elmesélte, hogy az Artemis projekt az idei évben fogja kezdetét venni és célja, hogy az emberek ismét a Holdra lépjenek, mi több, szeretnének a Marsra is eljutni. Kaptunk egy vicces bejátszót is, ahogy Mike súlytalanságban megpróbálja összeépíteni a 10266 LEGO Ideas NASA Apollo 11 Holdkompot.

Ezután következett Marcos Bessa, aki bemutatta a legújabb, már megjelent LEGO Harry Potter készleteket, amelyekkel egyébként a széria 20. évfordulóját is ünneplik egyben.

Természetesen a műsorvezetők bejárták a billundi LEGO ház legnevezetesebb részeit is, és elmesélték, hogy az itt található építmények mind egyedi, AFOL-ok által tervezett és épített készletek. Részletesebben három hatalmas LEGO dinoszauruszt mutattak be, közülük a kedvencemről a Technic dínóról (amely több, mint 300 ezer építőelemből áll) osztok meg most egy képet nektek.

Bevallom őszintén, hogy az előzetes információkat végigolvasva, valami nagy LEGO Technic bejelentésre, vagy nagy durranásra számítottam, de nem jött semmi, egyedül a nemrégiben általunk is bemutatott LEGO Technic Lamborghini Sián életnagyságú sportautóról mutattak egy videót, ami azonban elég lenyűgözőre sikerült.

Ezután következett a műsor számomra is egyik legmeglepőbb bejelentése. Hirdetett ugyanis a LEGO Ideas egy tervezési versenyt, amelynek a témája a sport volt. Több, mint 800 terv érkezett be, szűrtek, zsűriztek és most ebben a műsorban jelentették be a nyertest, aki a Magyarországon élő, 16 éves Fehérvári Donát lett. Donát egy csocsó asztalt álmodott meg, amely szerintem is fantasztikusan néz ki. A nyereménye, hogy a készlet meg fog jelenni a hivatalos LEGO Ideas termékcsaládban. Ezúton gratulálunk mi is Donátnak!

Természetesen a környezetvédelemről és a fenntarthatóságról is szó esett, Tim Brooks és Nelleke Van Der Puil mesélt arról, hogy már kísérleteznek egy új módszerrel, melynek segítségével műanyag palackokból állítják elő a LEGO elemeket. Egy palackból akár 10 elemet is le tudnak gyártani, azonban jelenleg még nem tudnak olyan minőséget garantálni, amit a LEGO megkövetel, így tovább folynak a fejlesztések. Minden esetre számomra szimpatikus, hogy a LEGO igenis törődik a környezetünkkel.

A következő blokkban a Minecraft szerelmesei kaphattak némi tájékoztatást, Frédéric Roland Andra bemutatta a legújabb LEGO Minecraft készleteket, köztük a hamarosan érkező, moduláris felépítésű lombházat is.

Bemutatásra került az augusztusban érkező LEGO Star Wars Imperial Light Cruiser (75315) készlet is.

Szó volt még további LEGO Friends, Super Mario és Ninjago készletekről és tervekről is.

Véleményem szerint remek ki műsorral készültek a szerkesztők (a kezdeti technikai problémák ellenére is), bízom benne, hogy a jövőben a LEGO CON-on már személyesen is részt lehet majd venni, amelyet a tervek szerint mostantól minden évben meg is fognak rendezni. Aki lemaradt volna a közvetítésről az természetesen vissza tudja nézni, elérhetitek az alábbi linken.

Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

43200

Antonio bűvös ajtaja

99 db

2 db

43202

A Madrigal család háza

587 db

3 db

43201

Izabella bűvös ajtaja

114 db

3 db

75313

AT-AT™

6785 db

9 db

40452

Roxfort™ Griffendél™ hálótermek

148 db

2 db

Reklám

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve