A LEGO-nak sem jöhet be minden

írta Gáspár Balázs7 hónapja49Megosztás

Kezdetben a LEGO különálló készleteket adott ki. Minden készletnek meg volt a maga tematikája és a gyerekek fantáziájára volt bízva, hogy ezeket a készleteket milyen módon kapcsolják össze. Az idő múlásával ezek az egyedi szettek átalakultak egy rendszer részévé és létrejöttek a különböző termékcsaládok. A legelső ezek közül a város témaköre volt, azt követően megjelentek az űr és a várak világai, majd ezek után megismerkedhettünk a kalózokkal is. Ezeknek a tematikájú készleteknek az idő múlásával egyre nagyobb rajongótábora lett ugyan úgy, mint magának a LEGO-nak. Az idő előre haladtával nem csak a rajongótábor nőtt, hanem a kategóriák száma is, ugyanis napjainkban közel 40 témakörben találhatunk kedvünkre valót. Ezek között vannak tradicionális témavilágok is, amelyek több tíz éve szerepelnek a cég palettáján. Például a City témakör szinte a kezdetektől szerepelt a kínálatban, igaz nem mindig ezen a néven. De voltak olyan kategóriák is, amelyek szép kort éltek meg, viszont egyszer csak eltűntek, ellenben pár évvel később újra feltűntek de akkor már nem arattak osztatlan sikert a rajongók között így ismét lekerültek a palettáról. Ilyen például a Kalózok sorozata, amely 1986-1997 között élte fénykorát. 2001-2002 között a cég újra kiadott pár régi ikonikus hajókat. Ezek után viszont a témát elég sokáig pihentették, a termékcsalád újra gondolására egészen 2009-ig kellet várni ám ezek a készletek már nem tetszetek annyira a rajongóknak. 2015-ben ismét leporolták a témát de addigra már elég elcsépelté vált és sajnos nem élt meg nagy jövőt a LEGO kínálatában. Mondhatni a Kalózok témaköre kihűlt, érdektelenné vált, de mindent összeszámolva szép kort ért meg a cég kínálatában. Viszont nem minden termékcsalád ilyen szerencsés. Vannak olyanok, amelyek egyszerűen kifulladnak vagy érdektelenné válnak a közönség számára, és manapság már vannak azok a szettek is, amik valamilyen filmes együttműködés révén jönnek létre arra az időre, hogy az adott filmet reklámozzák. Ez a cikk elsősorban az első két kategóriába tartozó szettekről szól. Tehát nézzük időrendi sorrendben a teljesség igénye nélkül azokat a termékcsaládokat, amelyek csak a tervezőasztalon néztek ki jól, viszont a valóságban nem mentek nagyot.

Time Cruisers

A téma alapjául egy kvázi rajongó által megálmodott világ szolgált, amely az időutazás témakörét boncolgatta. A LEGO a 90-es évek elején adott ki egy képregény sorozatot, amely ezt az ötletet dolgozta fel. A kis sorozat olyan sikeres lett, hogy a LEGO elkezdett készleteket gyártani belőle. 1996-ban jelentek meg a kínálatban az elsők, amelyekből megismerhettük a főszereplőket: Dr. Cybert és segédjét Timmyt, valamint a kis robotjukat és a majmukat. A termékcsalád első évében négy készlet jelent meg, amelyek között a doktor laborja és három különböző méretű időgépet találunk. A következő évben megjelent még három, amelyek az időutazás gonosz figuráit és járműveiket vonultatta fel.

Ezek a szettek nagyon megosztóra sikerültek, már a megjelenés pillanatában valaki vagy szerette vagy utálta őket. Mindegyik úgy nézett ki, mintha a LEGO kisöpörte volna a raktárakat és a maradék elemekből összeraktak volna valamit. Nekem személy szerint gyerekként nagyon bejött ez a téma, és gyűjtőként sikerült is beszereznem két készletet belőlük.

Western

Szintén 1996-1997 között volt a LEGO kínálatában a western termékcsalád. A két év alatt összesen 15 készlet jelent meg, amelyek segítségével megismerkedhettünk a vadnyugati banditákkal, játszhattunk postakocsi és bankrablást valamint a seriff bőrébe bújva elkaphattuk és börtönbe zárhattuk a gazfickókat. Ezeket nagy változatosság jellemezte ugyanis, az aranybányától egészen az indián faluig minden megtalálható volt közöttük. A termékcsalád első éve a cowboyoké volt, a második évet az indiánok uralták. A cég igazán beleadott apait-anyait ezekbe a szettekbe, rengeteg új alkatrész jelent meg bennük, azonban valamiért még sem lettek túl hosszú életűek. Személy szerint nem is értem miért nem lettek népszerűek ezek a szettek ugyanis rengeteg lehetőséget és nagyon sok érdekes játékfunkciót találhattunk bennük. Ilyen volt például: a seriff irodához tartozó börtön falának „felrobbantása” vagy a katonák erődjében található csapóajtók, amelyek a nemkívánatos vendégek eltüntetésére szolgáltak, hogy csak néhány példát említsek.

Gyerekként nekem is számos kisebb-nagyobb készletem volt, amivel nagyon szerettem játszani. Például megvolt a seriff iroda és több kisebb banditás polybag, valamint voltak indiános készleteim is. Napjainkban elég nagy rajongótábora lett ennek a termék családnak, egyre több Ideas ötlet éri el a tízezres küszöböt és elég sok MOC készül ebben a témában.


RES-Q

1998-ban megjelent termékcsalád csak egy évig szerepelt a cég kínálatában, ez alatt az idő alatt mindösszesen 8 készletet adtak ki. A készletek a speciális vízimentők életét mutatták be. Találhattunk a kínálatban mentőhelikoptert, légpárnás hajót, több féle szárazföldi járművet és a mentőegységek bázisát is. A készletek mindegyike szépen ki volt dolgozva, jó szín összeállítást kaptak (fekete és sárga), valamint meg volt bennük a játszhatóság is. De sajnos ezek sem voltak elegendők ahhoz, hogy felkeltsék az érdeklődést és nagyobb sikereket érjenek el.

Viking

A LEGO 2005-ben kalandozott az északi mitológiák földjére, de ez a kiruccanás sem aratott maradandó sikereket, ugyanis a viking témakörben kiadott készletek is csak 2006-ig maradhattak a kínálatban. Az említett két évben mindösszesen 7 készletet adtak ki. Ezek között voltak kisebb és nagyobb hajók, egy méretes erőd, ostromgépek, óriás mitológiai farkas és több sárkány. Nagyon jól játszható készleteket kaptunk, egyszóval minden adott volt a sikerhez de... és pont ez az a de, ami ott bujkált a készletek mögött és bukásra ítélte a sorozatot. Sajnos a siker nem jött meg és 2006 végére ezeket is kivonta a LEGO

Forrás: www.bricklink.com

Pedig számos rajongója van ennek a témavilágnak még napjainkban is. Elég sok MOC készül a témában és sok profi építő is feldolgozta az évek alatt. A rajongók ebben az évben bizakodhatnak egy kis megújulásban, ugyanis a Creator 3in1 termékcsaládban a pletykák szerint meg fog jelenni egy viking témájú hajó.

Pirates III

A kalóz világ harmadvirágzása sem lett valami hosszú életű, sőt a készletek száma is elég csekélynek mondható. A kalózok 2015-ben tértek vissza a LEGO kínálatába 7 készlettel, de ezek szinte csak árnyékai voltak a régi klasszikusoknak. A cég ezekben a készletekben megpróbálta kijavítani a Pirates II-ben elkövetett hibákat, de sajnos még ez sem volt elég ahhoz, hogy újra megvesse a lábát ez a témakör. Meg kell említeni, hogy a termékcsaládnak hiába van nagy és megszállott rajongó bázisa, sem a Pirates II, sem pedig a Pirates III termékek nem nyűgözték le őket. Sajnos ezek nagyon gyenge készletek voltak a klasszikusokhoz képest. Mindezeket figyelembe véve egyenes út vezetett a bukás felé.

Forrás: www.bricklink.com

Személy szerint én nagyon szomorú vagyok, hogy egyik próbálkozása sem sikerült a LEGO-nak, hogy felélessze a témakört mert nagyon nagy rajongója vagyok a kalózoknak. Számos készlet megtalálható a gyűjteményemben és gyerekként is ők voltak a kedvenceim. De szerencsére nem csak én szeretem ennyire őket, mert 2020-ban egy Ideas készlet formájában ismét nosztalgiázhattunk egy kicsit, valamit ugyan ebben az évben kaptunk egy Creator 3in1 szettet is, ami szintén nagyon megosztotta a rajongókat.

Hidden Side

2019-ben nagy újításnak számított ez a témakör. Rögtön a kezdő évben 9 készlettel robbant be a köztudatba, amit a következő évben még 14 követett. Az építhető készleteken kívül rengeteg kiadvány és egy mobiltelefonos alkalmazás is gazdagította a termékcsaládot. Miért volt szükség telefonos applikációra? Mert a szettek egy AR (kiterjesztett valóság) világ részei is voltak egyben. A gyerekek a megépített szettekkel és a telefonjuk segítségével különböző virtuális játékokat játszhattak. Pontosabban csak a szerencsések, akiknek volt türelmük hozzá, ugyanis az alkalmazás nehezen volt kezelhető, ezzel rontva a játékélményt, továbbá sajnos maguk a játékok sem voltak túl fantáziadúsak.

Forrás: www.lego.com

A jópofa készletek a második év végére sorra a boltok polcain maradtak, és nagyrészt már senki nem volt rájuk kíváncsi, még akciós áron sem. Pedig szinte az össze készlet ötletes volt és nem mellesleg tele voltak pakolva jobbnál-jobb minifigurákkal. De sajnos még ez sem volt elég ahhoz, hogy megmentse ezt a termékcsaládot.

VIDIYO

Ez a termékcsalád kicsit kakukktojás, ugyanis még mindig lehet kapni a boltokban és a LEGO online Shopjában a készleteket, viszont a cég már bejelentette a tavalyi év végén, hogy új készletek már nem jelennek meg ebben a témában és legalább egy évig pihentetik a termékcsaládot. Lássuk mi volt ennek a döntésnek az előzménye. Még 2020-ban jelentette be a LEGO, hogy a Universal Music Grouppal közös projektet fognak indítani. Tátott szájjal és nagy izgalommal várta mindenki ezt az együttműködést. Valami izgalmasra, valami nagyszabásúra számítottak a rajongók, és meg is kapták a LEGO történetében talán még soha ekkora reklámkampányt, ami egy termékcsalád bevezetésénél előfordulhat. „Nem spóroltam semmit” hangzott el a Jurassic Park című filmben az ikonikus mondat, és ez erre a bemutatkozásra is igaz volt, ugyanis a LEGO valóban nem spórolt semmin. –aki kicsit is ismeri az említett filmet tudja mi történt, de itt még nem lövöm le a poént. Reklám filmek, külön weboldal a lego.com-on belül, Youtubereknek szánt gigantikus bemutató csomagok, egyszóval mindent bevetettek a siker érdekében. Majd 2021 első negyedévében megkaptuk a készleteket és a hozzájuk tartozó mobil alkalmazást.

A készletek eszméletlen menő, fiatalos csomagolást kaptak csak egy volt a baj, nem igazán lehetett készletnek nevezni őket. Ugyanis, mit is kapott az, aki hozzám hasonlóan megvett egy BeatBox-ot? Körülbelül 60-90 db építőelemet és egy szépen kivitelezett minifigurát. És mindezért induláskor 7590 Ft-ot kellett kifizetni a kasszáknál. Itt már azért kilógott kicsit a lóláb, de sebaj, ez biztos nagyon menő lesz. Kibontottad, összeraktad, ebben az esetben összerakási élményről nem beszélnék, mert az nem igazán volt. De majd az alkalmazás az biztos tuti lesz. Bevallom őszintén, én kettő videót csináltam meg vele és elegem is lett az egészből.

Nézzük meg kicsit közelebbről mi is ez az alkalmazás. Leegyszerűsítve egy LEGO videomegosztó közösségi oldal. Bővebben, egy applikáció, amiben létre tudsz hozni egy profilt, majd a már megvásárolt figurákat be tudod kvázi szkennelni és ezek után videoklippet tudsz készíteni vele, amit megoszthatsz szintén az alkalmazásban. A klippek zenei aláfestését a Universal Music slágerei biztosítják. Ez nagyon jól hangzik, ugye? Egészen addig míg ezt ki nem próbálod. A program, hogy megvédje a felhasználót teljesen zárt, szóval amit elkészítesz benne az ott is marad, kiszedni belőle nem lehet ha véletlenül másnak is meg szeretnéd mutatni. Ezen felül egy kínszenvedés a használata, megszakad, kidob és kezdhetsz mindent elölőröl. És ezek a problémák a legerősebb telefonok esetében is fent állnak.

A LEGO is látta, hogy ez nem lesz elég, így 2021 szeptemberében újabb készleteket adott ki a termékcsaládban. Kaptunk két új BeatBox-ot (énekest) és különféle témájú színpadokat. De hiába sikerült egyik másik „kiegészítő” nagyon jóra - például én imádom a kalózos színpadot -, ezek a szettek már csak az utolsó szögek voltak a termékcsalád koporsójába.

A készletekben megtalálható minifigurák eszméletlen jól néznek ki és nagyon egyediek, szóval gyűjtőknek csak ajánlani tudom, ha eddig még nem szerezték be. A színpadok egy része is jól néz ki, de szerény véleményem szerint maximum alkatrész bázisként szolgálhat MOC építéshez. Mi vezethetett ehhez a nagy bukáshoz? Véleményem szerint a túlzott árazás és az applikáció bődületes hibái. Az árazást még lehet azzal magyarázni, hogy sokba kerültek a licenszdíjak és az alkalmazásfejlesztés sem olcsó mulatság és azért egy jó pár egyedi alkatrészt is kaptunk. De az alkalmazás hibáira én sajnos semmilyen mentséget nem találok. Sajnálom, mert ebben a termékcsaládban is több volt szerintem, mint amit kihoztak belőle, de majd meglátjuk hogyan gondolják ezt LEGO-ék.

Összegezve

A bemutatott témakörök önmagukban szinte minden esetben jónak mondhatóak, de mindig volt valami, ami közbeszólt még annak ellenére is, hogy a cég egy termékcsalád bevezetése előtt rengeteg tesztet, vizsgálatot végzett el. Vannak belsős tesztelő csapatok, gyerekek játszanak a tervezett készletekkel, kérdőíveket töltenek ki, és a többi. Szóval elmondható, hogy a LEGO nem vaktában lő egy termékcsalád bevezetésekor. Ennek ellenére az élet néha furcsa forgatókönyveket ír és nem minden úgy alakul, ahogy azt a tervezőasztal mellet eldöntik. A bemutatott termékcsaládokon kívül még számos fekete folt éktelenkedik a LEGO hírnevén, ám egy biztos, hogy a cég szinte minden évben elő tud állni olyan készletekkel, amiktől leesik a rajongok álla és megfeledkeznek a múltbéli baklövésekről.

Felhasználóink hozzászólásai

Megepitem irta 7 hónapja

A Fabuland termékcsalád szerintem nem tartozik azok közé a készletek közé amik "nem jöttek be". 1979-től egészen 1989-ig azaz 10 évig a LEGO kínálatában volt, 106 készlet jelent meg ezidő alatt plusz a hozzá tartozó mesesorozat. Én inkább azt mondanám, hogy már nem tudott hova fejlődni ezért átadta a helyet valami másnak. Amúgy én is szeretem ezt a termékcsaládot igaz készletem nem volt de a mesét azt néztem.

farkasbalázs32 irta 7 hónapja

Nekem a Fabuland széria hiányzott a cikkből. Számomra kellemes emlékek fűződnek hozzá. :) Még mesesorozat is volt belőle (Eduárd és barátai)

Megepitem irta 7 hónapja

Jó meglátás, lehetséges, hogy valamilyen más módon kellene megfogni a mai gyerekeket és ezeket az “okos” applikációkat el kellene felejteni. Hiába erőlködnek a LEGO nem erről szól véleményem szerint.

itom213 irta 7 hónapja

A lego és az okos telefonos appok közös problémája, hogy túlzottan is felnyomják az adott készlet árát. Szerintem a Hidden Side is ötletes volr, de árban nem volt az igazi. A Vidiyo pedig botrányosan drága, és elég korlátolt emellé az alkalmazás tudása és zenei felhozatala is.

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

76205

Gargantos leszámolás

264 db

3 db

60327

Nagyszerű járművek Lószállító

188 db

2 db

60319

Tűzoltóság Tűzoltás és rendőrségi hajsza

281 db

3 db

10781

Pókember Techno Trike háromkerekűje

52 db

2 db

60326

Piknik a parkban

147 db

1 db

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve