Beköltöztünk a Jóbarátok lakásába

írta Brickd Mike5 hónapja0Megosztás

2019-ben ünnepelte indulásának 25. évfordulóját a Jóbarátok című sitcom sorozat, amelynek apropóján meg is jelent a 21319 LEGO Ideas Central Perk készlet, a sorozat egyik helyszínéül szolgáló ikonikus kávézó. Aztán 2020-ban felröppent a hír, hogy a 6 jóbarát ismét összeáll egy epizód erejéig, azonban erre 2021-ig várni kellett a világon mindenhol megjelenő Koronavírusnak köszönhetően. Mivel a Central Perk készlet hatalmas sikert aratott a LEGO és Jóbarátok rajongóinak köreiben, így nem meglepő (marketing fogás), hogy az új rész premierjéhez időzítettek egy újabb LEGO Ideas csomagot, amely a 10292-es sorszámot viselő Jóbarátok lakásai lett.

A bevezető után szerintem senkit nem fogok meglepni: én magam is nagy Jóbarátok rajongó vagyok, a LEGO-ról pedig már nem is beszélve. A Central Perk is megépült, imádtam, imádom, a mai napig ékes dísze LEGO gyűjteményemnek. No de térjünk át a címben is szereplő Jóbarátok lakásai készletre.

Amikor megkaptam a LEGO-tól az értesítést, hogy elérhetővé vált a készlet (és bebizonyosodott, hogy nem csak egy áprilisi tréfa, mint ahogy arról az Instagram oldalunk egyik sztorijában is szavazhattatok), azonnal nyitottam a laptopomat és már szörföltem is, hogy megvásárolhassam a készletet. Az első sokk akkor ért, amikor megláttam az 54990 Ft-os árat, de úgy voltam vele, ha ugyan olyan dekoratív, ötletes és részletes lesz, mint a Central Perk, akkor meg fogja érni az árát. Tévedtem. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az építési folyamat

Kezdjük néhány száraz tényadattal: maga a készlet 2048 elemből áll, tartalmaz 6 (főszereplők) + 1 (Janice) minifigurát, 5-6 óra alatt lehet összeépíteni, méreteit tekintve kb. 65 cm széles, 31 cm mély és 13 cm magas, tehát egy viszonylag tisztességesebb méretű polcra lesz szükségünk ha ki akarjuk helyezni. Az elemeket 15 csomagra bontották, és az Ideas nevéhez híven ez az építési útmutató is tartalmaz egy bevezetőt a készletről.

És itt meg is állnék egy pillanatra, ugyanis a füzet első oldalain rögtön egy bevezetőt olvashatunk a tervezőtől, melyben kifejti, hogy igazából sosem volt rajongója a sorozatnak. Azért ez elég szürreális, nem? Így kissé keserű szájízzel fogtam hozzá a megépítéshez.

A fiúk lakása

Elsőként a fiúk lakását, azon belül is a - Central Perk-es készletben már jól bevált - kivehető, külön egységnek számító szőnyeget, illetve az arra ráépített két dönthető fotelt építhetjük meg. Ennek az elemnek az érdekessége, hogy a két fotel egyszerre mozog, ahogy abban az ikonikus jelenetben is a Jóbarátokban.

A szoba többi része viszonylag részletesen ki van dolgozva, helyet kapott benne a csirke, a kacsa és még a nagy fehér műanyag kutya is. Amit viszont nem értek az a csónak: amikor kirabolták Joey és Chandler lakását, akkor a hatalmas TV-s szekrényért kapott csónak volt a lakás egyetlen bútora egy darabig. Tehát a koncepció sehogyan sem áll össze, hiszen itt a bútorok is megvannak és a csónak is.

A másik kedvenc tárgyam ebben a lakásban a csocsó asztal. Véleményem szerint nagyon ötletesen ki lett találva a LEGO verziója és valóban szerves része volt a műsornak is.

A lépcsőház

Ezután következett a lépcsőház összeépítése, amely afféle összekötőként szolgál a két lakás között, és a sorozatban is sokszor fontos helyszínnek bizonyult. Itt a tervező (akarom mondani a rajongók, akik tippeket adtak a tervezőnek) azt a jelenetet hívta életre, amikor Chandler lenyújja a szomszéd néni sajttortáját, amit aztán Rachellel kényszerül megosztani. Természetesen ebből is egy helyzetkomikum bontakozik ki, amikor a két jóbarát elkezd vitatkozni a tortán, ami végül a lépcsőház padlóján landol.

A lányok lakása

Harmadik blokkban a lányok lakását építhetjük meg, itt is a kivehető szőnyeggel és a rajta elhelyezkedő kanapéval, fotellel és dohányzó asztallal kezdve. A falak menetrend szerint lilák, viszont a rájuk ragaszthatü matricák - nem is értem miért - de sötétebb árnyalatúak, így eléggé elütnek.

A konyha viszonylag részletesen ki lett dolgozva, sok apróság belekerült: a konyhapult, a szögben álló mosogató az ablak előtt, a polcok, a hűtő és a szekrény a hűtő felett. A kör alakú ebédlőasztal és a hozzá "tartozó" 4 darab különböző szék (amelyből az egyik engem inkább egy WC-re emlékeztet).

A lakásrészben megtalálható a jellegzetes befelé dőlő panoráma ablak és a külső erkély is, ahol még a tűzlépcső korlátját is megépíthetjük.

Ami számomra itt a problémát, vagy inkább az elégedetlenséget jelentette, azok az arányok: a két lakás egyértelműen nem egyforma méretű (a sorozat alapján), a fiúk lakása sokkal kisebb. Ebben a készletben a két lakás közel azonos, és a lányok lakásán ez meg is látszik, hiszen elég zsúfolt lett. Megjelenítették továbbá az első két évadban még látható tartógerendát és faoszlopot is, ennek szerintem semmi hozzáadott értéke nincs, és az összképet is rontja (a sorozatból sem véletlenül került ki).

Érdekességek és furcsaságok

Azt az előző részben is említettem már, hogy azért a készletben van sok jó megoldás, de azért akad köztük néhány furcsaság is. Az egyik ilyen további érdekesség, hogy a szereplők (minifigurák), más-más évadból vannak, egy-egy adott jellegzetes pillanatban ábrázolva.

Amit viszont ezzel kapcsolatban nem értek - legalábbis számomra nem derült ki -, hogy miért pont Janice minifigurája lett a 7. Lehetett volna akár Richard, Ross és Monica anyukája és apukája, vagy például Mike, szerintem ők sokkal nagyobb szerepet játszottak a sorozatban.

A furcsaságok közé sorolnám a lányok szobájában az erkély és a fürdőszoba közötti tároló helyiséget, amely először akkor kapott szerepet, amikor Chandler beköltözött Monicahoz, és tudni akarta mi rejlik az ajtó mögött. Nos, ezt a készletben is megvalósították, van egy kb. 3x4-es alapterületű zárt helyiség, amibe sok kis LEGO-ból épített dolgot tudunk bedobálni, majd rácsukni az ajtót úgy, hogy ebből semmi nem is látszik.

Talán még Gladis képét említeném meg külön, hiszen ezt sehogyan sem tudom ezzel az összeállítással összefüggésbe hozni: Phoebe híresen rettenetes kompozíciója, a képkeretből kimászó asszony is megépíthető ebben a készletben. Azonban ez a kép soha nem szerepelt ezeknek a lakásoknak a falán, ez Phoebe lakásának volt a része. Ennek megfelelően nem is lehet sehova sem elhelyezni, csak úgy le lehet valahova támasztani (legalább a lomos tárolóba férne be, de oda sem).

Összefoglalás

Be kell vallanom, hogy csalódtam a készletben, hiszen annak tervezője soha nem volt igazi Jóbarátok rajongó és ez igenis meglátszik a végeredményen: kicsit mindenből bele akartak zsúfolni, a méretarányok sem stimmelnek, összecsapott hatást kelt bennem a szett, össze sem tudom hasonlítani a Central Perk részletes kivitelezésével. Ilyen értékű készletért én többet vártam volna. Kíváncsi lennék azért más Jóbarátok rajongók véleményére is, ezért kommentben nyugodtan írjátok meg Ti is a véleményeteket!

Készlet értékelése

10292

A Jóbarátok lakásai

LEGO Exkluzív

2048 db

7 db

Építési élmény
3,0
Design
2,0
Ár-érték arány
2,0
Összpontszám
2,3

Felhasználóink hozzászólásai

Még nem érkezett hozzászólás ehhez a bejegyzéshez

Szólj hozzá Te is!

Ha szeretnél Te is hozzászólni ehhez a bejegyzéshez kérjük előbb jelentkezz be!

Ha még nem vagy regisztrált tagja közösségünknek, akkor ezen a linken tudsz regisztrálni hozzánk.

Keresés az oldalon

Legújabb készletek a LEGO bázisban

43200

Antonio bűvös ajtaja

99 db

2 db

43202

A Madrigal család háza

587 db

3 db

43201

Izabella bűvös ajtaja

114 db

3 db

75313

AT-AT™

6785 db

9 db

40452

Roxfort™ Griffendél™ hálótermek

148 db

2 db

Reklám

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk

Weboldalunk sütiket használ.

Ezek szükségesek a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók biztosításához. További információk
Változások sikeresen elmentve